Bankernas nya tjänst: Betala för att vi inte ska lura dig!

Blogg

bankers gör en presentation för en grupp sittande åskådare

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Hört talas om tjänsten private banking avsedd för förmögna kunder? Småspararguiden kan avslöja att storbankerna har smyglanserat en ny tjänst för den breda massan: Fair banking. Du behöver dock själv fråga efter tjänsten. 

Så fungerar Fair banking

Bankerna beskriver det förstås lite annorlunda, men vad Fair banking egentligen betyder är att du betalar en månadsavgift för att banken inte ska lura dig. Bankerna har lite olika prissättning, men våra källor säger att det ser ut ungefär så här hos alla fyra storbanker:

Grundpaketet (499 kr/mån): En personlig bankrådgivare som hjälper dig att välja den billigaste aktiefonden – även om den inte är bankens egen! Rådgivaren hjälper även till med saker du faktiskt kan behöva hjälp med, som att planera uttag av din pension, hur du ska tänka när du vill byta bostad och hur du skriver en framtidsfullmakt. Råden utvärderas regelbundet av en grupp forskare.
Pluspaketet (999 kr/mån): Grundpaket plus att banken lämnar en Bolåneräntegaranti som gör att du automatiskt får den lägsta bolåneränta som banken gett andra kunder med samma belåningsgrad och lönenivå. Inget mera prutande!
Guldpaketet (1499 kr/mån): Pluspaketet samt att räntan på ditt lönekonto sätts till samma ränta som du har på ditt bolån.

Fråga efter Fair banking

Fair banking erbjuds varken publikt på bankernas hemsidor eller under ett samtal med bankerna. Enligt initierade källor är det något som banken kommer ta fram när kunder ställer för många jobbiga frågor om avgifter, insisterar på att välja indexfonder eller hotar med att flytta sina konton till någon nätbank. Du kan också pröva att fråga efter Fair banking. 

Är Fair banking värt pengarna?

Vi på Småspararguiden välkomnar initiativet och tycker förstås att det är så här det borde fungera hos banken. Om det rent krasst är värt pengarna är däremot inte självklart. Följer du våra råd och kompletterar med ett samtal med en oberoende rådgivare några enstaka gånger i livet kommer du billigare undan än grundpaketet och har du inte en alltför komplex ekonomi kommer du långt med det. 

Om plus- och/eller guldpaketet är värt pengarna beror på hur stort bolån du har och hur mycket pengar du brukar ha på lönekontot. 

Vad säger bankerna själva?

Bankernas pressavdelningar är förtegna om tjänstens existens. Avril O’Neil, kommunikationsdirektör på Storbankernas Intresseförening, vill först inte lämna någon kommentar, och uttrycker sig sedan väldigt kryptiskt.

– Våra medlemmar (storbankerna) jobbar alltid med att skapa anpassade erbjudanden som passar respektive kund.  

Ett läckt presentationsmaterial från ett internt möte hos en av storbankerna beskriver dock affärslogiken i lanseringen:

“Nu har vi ett svar till nätbankernas och uppstickarnas nya affärsmodeller. Vi ger de kunder som faktiskt förstår skillnaden en tjänst som är bra på riktigt, vi kan få betalt för den och vi hoppas också att de här kunderna blir lite mindre högljudda så att vi kan fortsätta att göra vår vanliga affär med alla andra. Det här bör lösa våra problem med kundutflöden vi sett på senare tid.”


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.