Har du eget AB, men inte alltför stora inkomster? Eller enskild firma med stora inkomster? Eller anställd helt utan tjänstepension? I så fall kan du få skatteavdrag för ditt privata pensionssparande.
Förr i tiden kunde alla dra av på skatten om man sparade i en IPS eller privat pensionsförsäkring vilket gjorde att det var ganska vanligt. Sedan 2016 är det här däremot inte möjligt för den som får någon som helst tjänstepension under kalenderåret. Det betyder att en hel del fortfarande har kvar gamla pengar i de här sparformerna, men att det är olämpligt att stoppa in nya pengar. För vissa grupper är det dock fortfarande möjligt. Vi ser främst tre fall där det kan vara en bra idé:
- Du har ett eget aktiebolag, men drar inte in alldeles för mycket pengar. Du kan betala ut så mycket lön att du maxar din allmänna pension (51 242 kr/månad för 2024) och utnyttja det förmånliga utdelningsutrymmet, men inte mer än så.
- Du har en enskild firma och får en lön över brytpunkten för statlig inkomstskatt. Tjänar du mindre än så och utnyttjar avdraget får du mindre allmän pension, men inte så mycket mindre skatt i längden och då lönar det sig inte.
- Du har en anställning helt utan tjänstepension.
Så fungerar avdragsgillt pensionssparande
Avdragsgillt pensionssparande betyder att du slipper betala inkomstskatt nu och istället betalar inkomstskatt som pensionär. Rent tekniskt hanteras det i deklarationen som ett avdrag. Det betyder att du betalar skatt som vanligt under året* och sedan får du tillbaka pengar i efterhand när du har deklarerat.
Se upp för tjänstepension
Villkoret för att du ska få göra skatteavdrag är att du inte har någon tjänstepension. Vi kan inte regelverket i detalj, men vi förstår det som att du bör vara säker på att du inte får en enda krona i tjänstepension under hela inkomståret. Annars får du inte göra skatteavdrag vilket betyder att du betalar inkomstskatt både nu och som pensionär. Och det blir förstås inte bra att betala skatt två gånger.
Även om du faller in i någon av kategorierna nedan gäller det alltså att du har koll på att det här verkligen gäller. Får du din sista lön i januari och sedan startar eget får du alltså vänta till nästa år. Och om du har något litet extraknäck som anställd någonstans gäller det att ha koll på om du får tjänstepension eller inte.
Varför särskilt pensionssparande?
Den stora vinsten med att spara i något som formellt är ett pensionssparande är att du betalar ungefär hälften så hög årlig schablonskatt på pensionssparande än i ett ISK eller en kapitalförsäkring. 2024 är ISK-skatten 1,086% medan skatten på pensionssparande är 0,372%.
Det låter inte som så mycket, men över tid gör det stor skillnad. Om du är 40 år och sätter in pensionspengar idag kan du förvänta dig närmare 15% mer pengar när du är 65 år på grund av den här skatteskillnaden. Och även om du går i pension vid 65 år tar du inte ut alla pengar på en dag vilket gör effekten ännu större.
Det här är anledningen att välja den här formen istället för att bara betala skatt nu och spara pengarna privat i ett ISK. Nackdelen – eller fördelen om du vill hindra dig själv att använda upp tänkta pensionspengar i förtid – jämfört med privat sparande är att det är mindre flexibelt hur du kan använda pengarna. Ett pensionssparande kan du ta ut tidigast när du är 55 år och du måste ta ut det under minst fem år.
Aktiebolag med normala intäkter
För dig med aktiebolag har du också alternativen att pensionsspara genom att skaffa tjänstepension eller att spara pengarna i bolaget. Fördelen med privat pensionssparande jämfört med tjänstepension är att det inte påverkar din allmänna pension. När du betalar in pengar till en privat pensionsförsäkring gör du det med dina beskattade pengar och drar sedan av skatt i den privata deklarationen. Om du istället sätter av pengar till tjänstepension blir det mindre pengar över till lön, och därmed blir underlaget för den allmänna pensionen mindre.
Har du redan slagit i taket för allmän pension (51 242 kr/månad för 2024) spelar det här dock ingen roll. Har du ett aktiebolag som går så bra att du tar ut en så hög lön rekommenderar vi dig att endera välja tjänstepension eller att spara pengar i bolaget. Tjänstepensionen är lättast att jämföra med privat pensionssparande. Där blir det en vinst på några procent i att du får betala 24,26% i särskild löneskatt istället för 31,42% i arbetsgivaravgifter och du behöver inte bekymra dig om att yrka på avdrag i privata deklarationen. Det kan också vara lättare att lägga till sjukförsäkring och premiebefrielse till en tjänstepension än till en privat pension. Här kan du läsa mer om du funderar på tjänstepension eller att spara pengar i bolaget.
Enskild firma och hög inkomst
Om du har enskild firma och tjänar riktigt bra med pengar är det bästa rådet oftast att gå över till aktiebolag. Med aktiebolag tillkommer möjligheten att spara pengar i bolaget, ha tjänstepension och annat som är förmånligt om du har riktigt bra intjäning.
Om du har speciella omständigheter som gör att enskild firma blir bättre eller om du ändå hellre vill ha enskild firma (alla har inte som mål att minimera skatteinbetalningar) är privat pensionssparande ett bra alternativ. Se till att du efter avdrag för privat pensionssparande ändå tjänar minst 615 300 kronor varje kalenderår vilket motsvarar 51 275 kr/månad (gäller år 2024). Det här är brytpunkten för statlig inkomstskatt.
Tjänar du mindre än så är det bättre att du tar ut lön och sparar privat till tjänstepensionen.
Anställning utan tjänstepension
Har du en anställning helt utan tjänstepension kan du också pensionsspara privat utan att det påverkar din allmänna pension. Ska du “hänga med” de som har tjänstepension via kollektivavtal, vilket är de flesta på svensk arbetsmarknad, behöver du sätta av runt 5% av din bruttolön för inkomster upp till 47 625 kr/månad och 30% av bruttolönen på den eventuella del som överstiger 47 625 kr/månad (belopp för 2024).
IPS eller privat pensionsförsäkring
Om du ska pensionsspara privat kan du välja mellan IPS och privat pensionsförsäkring. En privat pensionsförsäkring är en pensionsprodukt som kommer från försäkringsvärlden medan IPS var ett försök från bankerna att göra en liknande produkt. Det betyder att de fungerar lite olika kring arv/efterlevandeskydd.
Ett IPS-konto ärvs i grunden som vilket sparande som helst. Har du inte angett något annat gäller alltså testamente/vanliga arvsregler. Du kan dock anmäla en förmånstagare om du vill.
En privat pensionsförsäkring ärvs inte som vanligt sparande utan fungerar som övriga pensioner. Det betyder att du kan välja att ha ett återbetalningsskydd som ger pengarna till make/maka/sambo eller barn. Du kan också välja bort återbetalningsskyddet och få mer pension själv. I vissa lägen är det här bra. Till exempel om du inte har barn eller make/maka/sambo eller om din familj har bra ekonomi, men du själv har dålig pension.
En privat pensionsförsäkring kan tas ut som kortast på fem år och som längst livsvarigt. En IPS kan bara tas ut tidsbestämt. Det finns alltså två argument för privat pensionsförsäkring: uttagsmöjligheten och möjligheten att få arvsvinster.
Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet
Vi tycker att det viktigaste är att du undviker att betala höga avgifter. Går du till “fel” bank/försäkringsbolag kan en privat pensionsförsäkring bli dyrare, men går du till Avanza eller Nordnet behöver du inte betala något annat än fondavgifterna i båda fallen.
Ska vi ge något standardråd blir det därför att välja en privat pensionsförsäkring hos Avanza eller Nordnet.
* Om du inte gör jämkning för att få pengarna tidigare.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!