Nu är det hög tid att tänka till – finns det saker du borde fixa innan klockan hunnit slå tolv på nyårsnatten? Vissa saker måste genomföras före årsskiftet för att du ska kunna dra nytta av fördelarna. Läs den här listan och se om det berör dig.
1. Kvitta vinster mot förluster?
Finns det något underlag för dig att kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster för att minska skatten? Skatten på kapitalvinster är alltid 30 procent. Motsvarande förluster ger skattereduktion på 30 procent upp till högst 100 000 kronor. Däröver är skattereduktionen 21 procent.
Förutsättningen för kvittning är att sparandet inte finns på ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.
Låt säga att du sålt aktier/fonder med förlust. Om du också har aktier eller fonder som ligger på plus så kan du “använda” förlusten till att minska framtida skatter. Genom att sälja av aktierna/fonderna innan årsskiftet kvittar du dem mot varandra. Om dina förluster överstiger dina vinster är det nämligen bara 70 procent av förlusterna som är avdragsgilla. Det kallas kvotering.
Även bostadsförsäljningar som gjorts med förlust kan användas på det här sättet. Då är 50% av förlusten avdragsgill och kan kvittas mot vinster på försäljning av aktier/fonder.
2. Kvitta vinster mot räntekostnader?
Även räntekostnader tas upp under kapital i inkomstdeklarationen. Att man får tillbaka 30% av räntekostnaderna på skatten har många koll på, men har du tänkt på att även detta underskott av kapital kan användas för kvittning av vinster på aktier/fonder?
Ränteläget har ju varit högt under 2024 så det kan vara värt att göra en koll på vad din totala räntekostnad för året blir. Är den över 100 000 kronor? I så fall kan det vara extra fördelaktigt att sälja av aktier/fonder på VP-konto (ej ISK eller kapitalförsärking) som gått med vinst. Då maximerar du skattereduktionen och minskar den framtida vinstskatten.
3. Kompensera för utebliven tjänstepension?
Är du egenföretagare eller anställd i ett bolag som inte sätter av pengar till en tjänstepension? Då kan det vara klokt att sätta av pengar själv till pensionen.
- Om du är egenföretagare som driver aktiebolag, redan har lagt lönen på brytpunkten för året och fortfarande är på väg att göra ett överskott kan du sätta av pengar till en tjänstepension. Avvägningen mellan det och att bara låta pengarna bli vinst i bolaget är komplicerad. Tumregeln är att det är bättre desto yngre du är, men att det egentligen inte är några stora skillnader. I en separat artikel går vi igenom avvägningarna för egenföretagare.
- För övriga egenföretagare, de som driver enskild firma och anställda utan tjänstepension finns möjligheten att sätta in pengar i en privat pensionsförsäkring.
- För personer med aktiebolag och anställda utan tjänstepension är det en fråga om det är värt att låsa in pengarna för att åtnjuta en lägre schablonmässig avkastningsskatt.
- För personer med enskild firma gäller det att hålla koll på sin brytpunkt eftersom avdraget påverkar överskottet som ligger till grund för din SGI (sjukpenninggrundande inkomst).
Hursomhelst behöver detta göras före årsskiftet. Avdraget yrkar du på i deklarationen nästa år.
4. Begära uppskov? Även retroaktivt!
Har du sålt din bostad med vinst och köpt ett nytt boende ska du se till att begära uppskov på reavinstskatten i din deklaration. Uppskovsräntan slopades 2020 och detta blir i praktiken ett gratis lån från staten. Du kan förbereda uppgifterna till inkomstdeklarationen och ta reda på om du kan få uppskov, redan när du har sålt. Skatteverket har en tjänst för detta som heter “Förbered uppgifter“.
Om du tillhör gruppen som sålt bostad med vinst mellan 2018-2023 så är det fortfarande möjligt att retroaktivt begära uppskov och få återbetalning av vinstskatten. Du som har sålt en bostad med vinst under 2018 behöver vara extra snabb, efter årsskiftet är det för sent! Så här gör du rent praktiskt.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.