Arbetsgrupp inom (S) vill öppna premiepensionen för privat sparande

Blogg

Fredrik Nordström och Niklas Karlsson (S)

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna har lagt fram ett förslag för att återinföra en form av privat pensionssparande via premiepensionen. Vi har intervjuat riksdagsledamoten Niklas Karlsson som inte ger mycket för finanslobbyns invändningar.

Socialdemokraternas olika arbetsgrupper har lagt fram ett knippe förslag till politikutveckling, “Ny riktning för Sverige 2030”. Under rubriken “Samhällsgemenskap genom ökad rättvisa och respekt för de som bär upp samhället” finner vi bland andra paragrafen “En pension att kunna leva på”. Där föreslås ett par åtgärder:

  • Höjda pensionsnivåer genom att höja avsättningen till allmän pension från 17,21% till 18,5%. Och att dessutom höja nivåerna retroaktivt så att dagens unga i princip står för notan.
  • En gas i pensionssystemet på samma sätt som det idag finns en broms för uppräkningen av pensionerna.
  • Att öppna upp premiepensionssystemet, och AP7, för egna avsättningar.

Punkt ett och två är inte nya. De har diskuterats flitigt i pensionsankdammen och handlar bland annat om rättvisa mellan generationer och fördelningspolitik. Sånt är svårt och något som vi på Småspararguiden väljer att inte ha så mycket åsikter kring. 

Punkt tre är nytt och intressant då det kan bli ett sätt att stärka pensionerna på finansbranschens bekostnad (mer om det i vår analys längst ned). Vi blev nyfikna och fick ett samtal med ordföranden i arbetsgruppen, riksdagsledamoten Niklas Karlsson.

Vilket problem är det ni vill lösa med att öppna upp premiepensionssystemet för privat sparande?

– De med höga höga inkomster har ju en bra tjänstepension, men de kanske också kan få bättre möjlighet att förvalta eget kapital i premiepensionssystemet. Vårt resonemang har varit att kunna avstå valfri del av sin bruttolön som ett eget pensionssparande. I praktiken innebär det en lägre beskattningsbar inkomst och så får man skatta på de pengarna sen när man blir pensionär. 

Det du beskriver påminner mycket om löneväxling.

– Ja, exakt.

Det låter som att ni föreslår att folk med högre lön skall komma åt ett billigare och effektivare alternativ till löneväxling genom att öppna upp premiepensionssystemet.

– Så har vi inte valt att formulera det, men det är vad det handlar om, ja.

Socialdemokraterna har tidigare varit skeptiska till liknande idéer om att öppna för privat pensionssparande. Vad har fått er att ändra er?

– Det här är ingen officiell socialdemokratisk ståndpunkt. Det här är ett förslag från en arbetsgrupp. Sen ska vi resonera. Vi har försökt ta ett helhetsgrepp om pensionerna därför att pensionerna är alldeles för dåliga. Man förtjänar en bra pension efter ett långt arbetsliv.

Det här förslaget om att öppna upp premiepensionen kommer i praktiken bara att träffa höginkomsttagare. Har ni tittat på sätt att skruva förslaget så att även de med vanliga löner kan få samma möjlighet? Egentligen göra en form av löneväxling möjlig för alla lönenivåer?

– Nej, det har vi inte gjort. Det här är ingen statlig utredning. Skulle man vilja beträda den vägen behövs det nog en rejäl diskussion och en rejäl utredning. Och sen är det föremål för en politisk överläggning. Jag är inte säker på att det samlade greppet vi tar nu är tillräckligt för att göra pensionerna tillräckligt bra. Det kan krävas ytterligare steg. Det här är vårt första steg. Det är viktigt att alla får en bra pension och inte att det handlar om huruvida man lyckas på börsen eller inte.

I Norge har de något de kallar egen pensjonskonto, känner du till hur det fungerar?

– Nej, aldrig hört talas om.

Det norska systemet innebär att man väljer ett pensionsbolag där man kan samla all pension från nuvarande och tidigare arbetsgivare. Folk jag träffar i Sverige kan istället ha upp till 30 olika pensionsförsäkringar. Det innebär stora svårigheter att få en överblick och att förstå hur man kan påverka sina pensioner och göra vettiga val. Är det en modell att snegla på?

– Alla sådana här inspel är värda att beakta. Bra att du lyfter det. Jag gör en notering.

– Lobbyorganisationerna Svensk Försäkring och Fondbolagens förening menar att ert förslag om att öppna upp premiepensionssystemet innebär att “staten skulle få monopol på förvaltningen genom Sjunde AP-fonden. En sund konkurrens skapar de bästa förutsättningarna för bättre och billigare produkter till konsumenterna och det gäller även här.” Hur ser du på den här typen av kritik?

– Egenintresset ljuger aldrig, det är klart. De är väl lite missnöjda när det skulle innebära en massa pensionssparare som flyttar till annat sparande. Vi har ju sådana funktioner på andra marknader. Vi har ju en bolånebank i SBAB som finns för att pressa priserna på boräntorna. Så det är ju inte en begränsad möjlighet utan en press på marknaden att se till att man får bättre villkor. Så, nej det där köper jag inte. Att kritiken kom förvånar mig inte.

Heja, säger Småspararguiden

För det första ska vi säga att det här rör en liten del av svenska arbetstagare – de med hög inkomst som vill spara extra till pensionen – och en mindre del av deras pensionspengar. Det är ingen stor förändring av det svenska pensionssystemet. 

Däremot är det klart positivt för dem det berör. Löneväxling är redan det bästa sättet att pensionsspara extra för de flesta höginkomsttagare, men idag är man beroende av vilken lösning arbetsgivaren erbjuder och det är ofta onödigt dyrt och krångligt.

Premiepensionen har tre bra egenskaper som gör det intressant att bygga vidare på:

  1. Möjligheten att investera i AP7 som har minimal avgift, bra riskspridning och dessutom en skattefördel i att myndigheten inte skattar på de underliggande aktiernas utdelningar
  2. Ett i övrigt kraftigt rabatterat och noggrant upphandlat utbud av fonder för den som vill välja någon annan fond
  3. En redan färdig plattform som innebär stordriftsfördelar och enkelhet för användarna

De stora förlorarna är fondbolagen som tvingas passera nålsögat i upphandlingen och dessutom tvingas sälja sina fonder till kraftigt rabatterat pris. Pensionsbolagen får också mindre affärer, vilket kanske kan leda till att vi blir av med några av de 31(!) pensionsbolag vi har idag. 

Ännu mer spännande vore om alla kunde välja att ha sin tjänstepension i premiepensionssystemet och/eller om privat pensionssparande blev avdragsgillt igen och man kunde sätta in de pengarna i premiepensionssystemet. 

One pensjonskonto to rule them all! Det vore något det.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.