Småspararguiden fortsätter nu granskningen av pensionsgamarna i Allra. Vi har tidigare redogjort för att de med telefonförsäljning lurat in 130 000 personer i usla fonder som inneburit att spararna fått 4 miljarder lägre avkastning än via statens standardval. Vi har också sett tydliga mönster som pekar på att de via ett dotterbolag i Dubai mjölkat sina egna fonder på upp till 88 Mkr. I detta inlägg kommer vi lägga fram en serie bevis, bekräftade av en anonym källa, som pekar på att Allra mjölkat sina fonder på minst 120 Mkr redan 2012 med samma nyckelpersoner inblandade.
Låt oss gå tillbaka till 2012
Allra hade redan på den här tiden egna fonder, fast då i Sverige. Nyckelpersonerna i den förmodade mjölkningen som skedde 2015, Ewran Mersin och Olle Markusson var då i ledande positioner i det svenska värdepappersbolaget Oak Capital, som agerar mellanhand för komplexa finansiella produkter.
Vi granskar FI:s innehavslistor och hittar fler warranter
Småspararguiden har begärt ut från Finansinspektionen samtliga innehavslistor för Allras fonder sedan de startade och letat efter finansiella instrument liknande den komplexa warrant som förekom i Dubai-upplägget 2015. Vi får en träff på 2012-06-30 när fonderna fortfarande gick under Allras tidigare namn Svensk Fondservice.
Vi identifierar det som ytterligare en komplex warrant tillverkad av samma investmentbank Natixis.
Den här typen av instrument lämpar sig särskilt bra för att mjölka fonder med eftersom de är komplexa, svåra att genomlysa och handlas sällan. Eller vad sägs om denna lilla godbit från en av de 300 sidorna i produktbeskrivningen?
Ett anonymt tips bekräftar misstankarna
Efter att vi publicerade förra inlägget har vi mottagit ett anonymt tips som bekräftar våra misstankar om att Allra skall ha använt även detta instrument för att mjölka sina fondsparare redan under 2012. Källan bekräftar våra misstankar om att Oak Capital har agerat mellanhand på ett liknande sätt som Dubai-bolaget skall ha gjort 2015 och gav fonderna därmed motsatsen till “best execution”. Källan summerar i ett mail:
Oak Capital hade en marginal som gav dem 120 Mkr i vinst. Man delade upp vinsten mellan sig, en del fick Allra och en del fick Oak Capital.(2)
Oak Capitals årsredovisning visar extrem lönsamhet
Tidningen Realtid skriver året efter om Oak Capitals plötsliga “rekordår”. En rörelsevinst som ökat med ganska exakt 120 Mkr styrker källans trovärdighet.
Småspararguidens genomgång av årsredovisningarna pekar på att källans och Realtids historier stämmer överens men att de inte har tagit hänsyn till att bolaget fortsätter hålla en förbluffande vinstmarginal på 74% även året efter. Siffrorna tyder på att liknande affärer alltså pågått under hela 2012.
Samma år ger ägarna sig själva plötsligt en rejäl utdelning på 60 Mkr. En mycket hög utdelning för ett bolag med 11 anställda.
Norska Finanstillsynet ger Oak Capital hård kritik
Som SvD tidigare lyft fram fick bolaget Oak Capital under 2013 hårda anmärkningar från Norska Finanstillsynet för att ha blåst norska kunder på orimligt höga avgifter. Rapporten sammanfattas med:
Finanstilsynet konstaterer at Foretaket har begått alvorlige og systematiske brudd på kravene til god forretningsskikk.
I artikeln citeras Victoria Ericsson, pressekreterare på FI:
Med anledning av bristerna i den norska verksamheten inledde Finansinspektionen en undersökning av Oak Capitals svenska verksamhet. Det slutade med att bolaget lämnade tillbaka sina tillstånd även i Sverige.
Vi gräver i FI:s register
Småspararguiden har försökt begära ut handlingarna från FI men kan inte utläsa detaljerna eftersom dokumenten censureras. Vi nöjer oss med en sammanställning från FI som visar en omfattande undersökning mot Oak Capital.
Som vanligt, när tveksamma verksamheter blir granskade av FI, valde bolaget i juli 2014 enligt diarienummer 14-9633 att kasta in handduken innan de kunde få en bestraffning.
Allra flyr utomlands och Oak Capitals VD följer med
Mindre än ett år senare väljer Allra att flytta sina fonder från Sverige till Luxemburg, förmodligen för att Finansinspektionen varit dem på spåren i granskningen av Oak Capital. Ett mycket märkligt sammanträffande(?) är att tidigare VD:n på Oak Capital plötsligt dyker upp som VD för Allras fonder. Ytterligare en indikation på att den anonyma källan har rätt i att kopplingar mellan Allra och Oak Capital funnits tidigare.
Pensionsnyheterna ställde frågan till Allras VD Alexander Ernstberger på torsdagens presskonferens om Allra gjort affärer med Oak Capital men fick inget svar. Småspararguiden har också begärt svar via mail där Alexander svarar:
…det som på ytan framstår som en enkel ja-, eller nej-fråga inte nödvändigtvis behöver vara det. För att jag själv ska kunna vara säker på att jag ger ett korrekt svar på en fråga som faktiskt rör fem år gamla händelser skulle jag, eller med hjälp av medarbetare, vara tvungen att behöva gå igenom samtliga transaktioner som skett under den av dig angivna tidsperioden.
…och kumpanen sätter sig i Dubai
I oktober 2015 sker ytterligare en märklig rekrytering när Olle Markussons kumpan, Ewran Mersin, tillträder som VD(1) för Allras nystartade bolag i Dubai, vars verksamhetsbeskrivning är mycket lik den i Oak Capital – att agera mellanhand för handel med komplexa instrument för fonders räkning.
Strax därefter dyker den komplexa warranten upp i Allras fonder. Den här gången har bolaget i Dubai (förmodligen) agerat mellanhand som vi redogör för i en intervju med SvD (pdf). Allras VD Alexander Ernstberger har vid flera tillfällen bekräftat att transaktioner skett mellan Allras fonder och Allras dotterbolag i Dubai. “För att ge bästa möjliga pris för fondandelsägarna”, var svaret när SvD:s Joel Dahlberg frågade.
Allras fonder kan ha mjölkats på totalt 318 Mkr
Vi ser alla tecken på att syftet varit att skinna andelsägarna på deras pensioner. Som vi konstaterade i vårt förra inlägg visar Allra Dubai upp samma typer av intäkter under 2015 som Oak Capital gjorde 2012. Allt som allt pekar årsredovisningarna på att Allra kan ha mjölkat totalt 127+103+88=318 Mkr från sina egna kunder.
Är du eller dina närstående drabbade?
Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!
Detta är del 3 av vår granskning av Allra. Se också:
- Del 1: Allra, ett ruttet finansbolag med naiva kändisar
- Del 2: Så mjölkar Allra (förmodligen) sina fonder på miljonbelopp
- Del 3: Anonym källa bekräftar: Allra mjölkade sina fonder på minst 120 Mkr redan 2012
- Del 4: Sveriges dyraste villaköp 2016; en skum uppgörelse mellan pensionsgamar?
- Del 5: Allra bemöter Småspararguidens granskning med rökridåer
- Del 6: Allras VD bekräftar de kritiserade affärerna med Oak Capital
- Del 7: Finansinspektionens register bekräftar misstankarna om Allra
- Del 8: Pensionsmyndigheten kastar ut och polisanmäler skurkarna i Allra
- Del 9: Allras årsredovisning för 2016 färdig – mjölkade ytterligare 107 Mkr från spararna
(1) 2017-02-25: angiven titel ändrad
(2) 2017-03-07: en första källa spekulerade i att pengarna flyttats till privata off-shore-konton. Nya bevis och källor tyder på att pengarna stannat kvar i Sverige.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!