Anders Borg blir rådgivare till East Capitals skitfonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Mindre än ett år efter att vi skrev en artikel om avdankade politiker som har uppdrag hos de oseriösaste bolagen i finansbranschen får vi anledning att gå tillbaka ämnet. Den här gången är det ytterligare en moderat, Anders Borg, som ansluter sig till fondbolaget East Capital.

Anders Borg blir rådgivare till East Capital

I veckan kom East Capital ut med ett pressmeddelande:

East Capital har utsett Anders Borg till ny rådgivare. Med unik erfarenhet från positioner inom världsekonomins toppskikt och kunskap om enskilda tillväxtmarknader kommer han att bidra med stöd och rådgivning till East Capital. Som rådgivare kommer Anders Borg bidra med löpande rådgivning och insikter till East Capitals investeringsteam samt ge stöd i strategiska frågor. Han ansluter även till bolagets globala rådgivningskommitté där han kommer att delta i arbetet med att analysera utsikter för världsekonomin med fokus på globala makroekonomiska-, politiska- och sociala trender vilka är av stor betydelse för utvecklingen i East Capitals marknader.

East Capitals fond #3 på vår lista över skitfonder

Vi på Småspararguiden tar oss friheten att varje år utse de fem värsta skitfonderna inom premiepensionen. För att kvala in på listan har aktörerna på något sätt utmärkt sig i att med bedrägerier, oskäliga avgifter, oseriös försäljning, vilseledande marknadsföring eller liknande saker.  Det här året kvalade East Capitals fond Multi-Strategi in på tredje plats. Utöver att fonden i allmänhet har oskäligt hög avgift på 1,77% (0,52% inom premiepensionen) samt urusel avkastning så har East Capital haft det dåliga omdömet att köpa kunder från andra oseriösa företag. Det handlar alltså inte om några bedrägerier i klass med Allra eller Solidar, utan om moraliskt tveksamma affärsbeslut. Låt oss förklara:

Vi och övrig media har t.ex. kritiserat Ålandsbanken för att de gjorde en affär med de brottsmisstänkta företrädarna i Allra när de köpte upp den så kallade kundstocken. En affär som innebar att kunderna och deras besparingar skjutsades över från Allras fonder (som var på väg att bli utkastade från systemet) till Ålandsbankens dyra och dåliga fonder. Spararna i den här typen av fonder är oftast oengagerade och oinsatta, många vet inte var de har sina pengar och de blir i princip hanterade som boskap. East Capital har gjort liknande manövrar vid flera tillfällen när de köpte upp kunderna från kritiserade aktörer som Zensum och IKC samt när de köpte upp hela Monyx fondverksamhet. Enligt Pensionsmyndigheterna har kunderna i flera fall varit utsatta för vilseledande marknadsföring, otillbörlig användning av bank-id och oseriös försäljning i dessa bolag.

Bild från tidigare inlägg från 2019-04-29

En välvillig tolkning av den här typen av affärer är att aktörer som Ålandsbanken och East Capital träder in som “räddarna i nöden” och flyttar kunderna från något jättedåligt till något bättre. Det som faktiskt händer är att aktörer som sysslat med oseriös verksamhet kan göra en exit och få betalt för sitt agerande genom att sälja kunderna som de precis med aggressiv försäljning lurat till sig. Hela branschen vet att dessa kunder har blivit lurade och det är förmodligen därför små fondbolag som Ålandsbanken och East Capital, med lite mer flexibel etisk kompass, inte räds göra affärer med de oseriösa aktörerna.

Konceptet politiker som säljer sig till fondbranschen

De flesta finansbolag säljer så krångliga saker att kunderna själva inte kan bedöma om produkten/fonden är bra. Då är förtroende A och O. Inte så konstigt att bolagen då lägger tid på att polera sin fasad. I ett inlägg i höstas ondgjorde vi oss över företeelsen att avdankade politiker rekryteras till de mest oseriösa aktörerna.

Bild från tidigare inlägg från 2018-09-07

I flera fall kan man undra om en gammal politiker förstår riktigt hur dålig bolagets verksamhet är för kunderna. Man kan ju förstås tycka att man inte ska engagera sig i ett bolag, särskilt inte som styrelseledamot, ifall man inte förstår verksamheten, men det är ju iaf någon slags ursäkt. Med de meriter och rykte Anders Borg har kan vi dock inte tänka oss annat än att han förstår det här alldeles utmärkt.

Vi kan förstås inte svara på vad Anders Borg tänker. Kanske gör han en annan bedömning än vi när det gäller att köpa upp kunder från de riktiga skojarbolagen. Kanske har han en annan uppfattning än majoriteten av forskarna kring vikten av låga avgifter. Kanske har East Capital bra firmafester? Eller så var det bara svårt att motstå bra betalt för lite jobb. Oavsett anledning så tycker vi att han borde ha låtit bli.

För dig som är politiker (eller kändis eller influencer)

I Anders Borgs fall tror vi som sagt att han redan förstår detta, men till andra politiker, influencers och andra kändisar som får erbjudanden om spännande samarbeten med diverse finansbolag vill vi ge följande råd:

Tänk efter vad du ger dig in på. Är du anlitad för din kompetens eller för att sminka en smutsig fasad? Om du känner dig osäker är du välkommen att fråga oss.

Vi bett East Capital kommentera vår och Pensionsmyndighetens kritik mot Monyx verksamhet men de vill inte svara på frågor.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.