2000 kr i sjön – men jag gjorde ändå rätt

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I fredags hände det till slut. Jag har alltid valt bort ombokningsbar biljett på SJ och alltid tagit mig iväg som jag ska. Men i fredags var min ettåring för sjuk för att åka. Förutom att det inte blev någon helg i sommarstugan kändes det också surt att biljetter för 2000 kr brann inne. Borde jag ändra mitt beteende?

Nej. Ändå inte. Jag får erkänna att det kändes surt på riktigt. Jag gillar verkligen inte att slänga pengar i sjön. Men rent ekonomiskt är min strategi att aldrig beställa ombokningsbart på SJ en av mina bästa investeringar någonsin.

Ombokningsbart på SJ brukar kosta 10-20% extra och ibland ännu mer. Jag åker mycket tåg. Gissningsvis  har jag åkt för 10 000 kr/år de senaste 10 åren. Om jag då räknar med att ombokningsbar biljett kostar 15% extra så har jag sparat 1 500 kr/år i 10 år – dvs 15 000 kr.

Min andel av helgens bortkastade biljetter var 1 000 kr (de andra 1000 kr var min sambos). Det innebär att jag de senaste 10 åren har förlorat 1 000 kr och sparat 15 000 kr.

Så om jag istället ser helgens förlust som en investering så har jag fått en avkastning på 1 500% på den. Det är inte illa!

Nu ska man vara försiktig med att dra stora slutsatser av enskilda exempel som mitt. Men faktum är att det över ett liv finns få investeringar som ger så bra avkastning som att skippa småförsäkringar som ombokningsbar biljett, självkostnadsreduceringar och så vidare. Åtminstone inte om man inte är ovanligt utsatt – jag kanske borde ha valt ombokningsbart just när jag skulle resa med en nyinskolad ettåring.

Vi på Småspararguiden säger att man bara ska försäkra det man inte har råd att förlora. Med det menar vi att det är viktigt och bra att försäkra sig mot saker som rejält skulle påverka ens eget eller andras ekonomi. Om mitt nya hus skulle brinna ned och jag inte vore försäkrad skulle jag gå från en stabil ekonomi till att vara rejält skuldsatt utan tillgångar. Det försäkrar jag mig självklart mot. Allt som mest skulle kännas lite surt, men egentligen bara påverka mina besparingar på marginalen väljer jag däremot bort.

De få gånger något faktiskt händer känns det surt, men då gäller det att komma ihåg hur mycket man tjänar över tid.   

För den som har djur kan Patricks inlägg om hur man ska tänka kring djurförsäkringar vara bra att läsa!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.