Dags att sälja globalfonderna?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi läser i medierna att AI är en bubbla, att amerikanska teknikbolag är övervärderade och att man ska se över sina globalfonder. Finns det anledning att lyssna eller ska man ha is i magen? Vi svarar på läsarfrågan som rekordmånga ställer.

Budord 5: Försök inte tajma marknaden

Låt oss börja med att upprepa Småspararguidens femte budord:

Finansbranschen är full av intelligenta, välutbildade och välbetalda människor som lägger fyrtio timmar i veckan, och ofta mer än det, på att bedöma vad olika aktier är värda. Priset är som det är för att hälften av dem tror att aktien är undervärderad och hälften tror att aktien är övervärderad. Hälften har fel och du har ingen chans att veta vilken hälft det är. Köp aktier/aktiefonder när du har pengar som du vill placera långsiktigt och sälj dem när du behöver pengarna eller inte längre vill ta risken. Gör inga affärer baserat på din eller någon annans åsikt om hur marknaden kommer att gå det närmsta året.

Media piskar upp en oro

Den 24 januari sändes programmet Ekonomibyrån med rubriken “The börstoppen is nådd”. Tonen sätts direkt i introt till programmet att börsen har nått en topp och att det bara kan gå utför. Två av gästerna, Peter Malmqvist, oberoende analytiker, och Christer Gardell, finansprofil och riskkapitalist, fastställer att amerikanska börsen är en bubbla och rekommenderar folk att sälja sina aktier. Försiktiga motargument erbjuds av den tredje gästen Elin Wiker och en kort intervju med en tidigare chef på amerikanska centralbanken. Tonen är dock redan satt och det saknas helt någon som ifrågasätter de skarpa råden.

Även om programmet är underhållande och snyggt gjort är vi oroliga över att många tittare blir oroliga och säljer sina aktiefonder. Vi har fått många frågor från våra läsare och minst en har redan sålt sina fonder efter att ha sett programmet.

Börsen är all-time-high ofta

Tidigt i Ekonomibyrån visas en graf över stockholmsbörsens utveckling och man konstaterar att den är på all-time high. Det här skulle kunna uppfattas som ett tecken på att det bara kan gå utför i framtiden. Men, eftersom börsen i snitt går mer upp än ned är det snarare rimligt och väntat att börsen titt som tätt står på all-time high. Det är något mer speciellt än att mina barn är längre än de någonsin varit, men inte mycket. 

Källa: Ekonomibyrån, Svt

Warren Buffet har sålt – är det ett tecken?

“Börsoraklet” Warren Buffet har sålt av rekordmånga aktier och ligger nu positionerad för nedgång. Det är lätt att ryckas med, men börsen består av många tusentals andra professionella investerare som uppenbarligen inte håller med. På sidorna 17-20 i boken Det har aldrig varit enklare att bli rik belyser författaren Henrik Norén att det kanske är dags att sluta lyfta fram Warren Buffet som orakel. Tittar man på siffrorna lever hans rykte på gamla meriter.

Warren Buffets Berkshire Hathaways överavkastning i procent jämfört med S&P 500, rullande 15-årsdata. Källa: MarketWatch

Småspararguidens allmänna råd

Fortsätt följa “Grunderna: Så ska du placera dina sparpengar”. Ha pengarna på börsen om du sparar på lång sikt. Välj en globalfond för bästa riskspridning och välj en billig indexfond för att hålla nere avgiften. I vår Fondguide hittar du den billigaste globala aktiefonden hos din bank.

Överkurs för dig som vill ha ytterligare spridning

Det finns teoretiska argument för att man ska härma en marknadsportfölj som även består av småbolagsaktier och aktier i tillväxtmarknader. Argumentet för småbolag har vi redogjort för tidigare. Argumentet för tillväxtmarknader finns i beskrivningen av fonden Avanza Emerging Markets.

För den som är orolig över hög exponering i stora amerikanska teknikbolag kan det alltså finnas både rationella och emotionella skäl att till exempel fördela sina aktiefonder:

  • 80% globalfond
  • 10% småbolagsfond
  • 10% tillväxtmarknadsfond

Mer utförliga resonemang finner du i Småspararpodden avsnitt 11.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.