Swedbank Humanfond – bästa hållbara fonden

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


För dig som vill ha ett hållbart sparande rekommenderar vi i första hand att kombinera ett billigt sparande med att skänka pengar till välgörenhet. Vill du ha en fond som sköter välgörenheten åt dig är Swedbank Humanfond det bästa valet.

Fonden för dig som vill ha en hållbar fond

Vi börjar med den korta sammanfattningen. 

  1. Det mest effektiva sättet att spara hållbart är att välja den billigaste globala aktiefonden enligt vår Fondguide och sedan själv spara till välgörenhet.
  2. Vill du hellre ha sparandet och välgörenheten ihopbakat är Swedbank Humanfond det bästa alternativ vi har hittat på marknaden. 

Vilket du väljer är i huvudsak en fråga om vad du tycker är smidigt och vilken välgörenhet du vill stödja. 

Forskning och hållbarhetsarbete

Såväl media som finansbranschen gillar att prata om hållbart sparande och hur viktigt det är, men tyvärr är den tråkiga sanningen att möjligheten att göra världen bättre genom vilka fonder du väljer är begränsad. 

Det vanligaste sättet att jobba med hållbarhet är att välja bort “dåliga” bolag eller “dåliga” branscher. I en forskningsrapport beställd av Naturskyddsföreningen dömer forskaren Joakim Sandberg ut den strategin vilket på forskarspråk blir “forskare som analyserat välja bort-strategin landar i en skeptisk syn på dess påverkanspotential”.

Vad Sandberg istället bedömer har störst påverkanspotential är ge pengar till välgörenhet istället för att betala extra för någon annan slags “hållbar” förvaltning.

Vi rekommenderar billig fond + välgörenhet

Vår grundrekommendation är därför att välja den fond som är bäst ur ett finansiellt perspektiv – det vill säga den billigaste globala aktiefonden – och komplettera med att ge pengar till välgörenhet. 

Se vår Fondguide för att hitta billigast möjliga globala aktiefond! (Gäller alltså långsiktigt sparande som ska vara i aktiemarknaden. Är du osäker på om det är en aktiefond du ska ha rekommenderar vi istället att börja med vår Sparguide eller vår Börja här-sida för sparande.)

De flesta fonder vi rekommenderar där – bland annat våra favoriter Avanza Global och Länsförsäkringar Global Index – har dessutom någon form av traditionellt hållbarhetsarbete där de väljer bort vissa bolag av hållbarhetsskäl.

Så fungerar Swedbanks humanfond

En fond som bakar ihop välgörenhet och fondförvaltning är Swedbank Humanfond. Den tar helt enkelt 2% per år av ditt kapital och skänker bort till välgörenhet. Om du har den via Swedbank som bank kan du sedan själv styra vilken/vilka välgörenhetsorganisationer pengarna går till. 

Förutom de 2% som går till välgörenhet tar Swedbank ingen förvaltningsavgift alls för fonden. Det finns vissa omkostnader för fonden vilket gör att den totala avgiften blir 0,10% exklusive välgörenhet vilket ska jämföras med Avanza Global, 0,09%, och Länsförsäkringar Global Index 0,23%.

En något smalare globalfond

I grunden är Humanfonden en globalfond vilket är vad vi rekommenderar

Utöver att skänka pengar till välgörenhet selekterar fonden också bolag förhållandevis hårt utifrån hållbarhetskriterier. Det här menar vi har i princip ingen effekt ur ett hållbarhetsperspektiv, men finansiellt betyder det något sämre riskspridning. Dessutom är fonden aktivt förvaltat vilket innebär att aktier väljs ut delvis utifrån fondförvaltarens gissningar av vilka som kommer att gå bäst. Det bidrar också till högre risk då man avviker från ett marknadsviktat index vilket ska vara bästa möjliga riskspridning.

Totalt sett betyder det att Humanfonden har ungefär 100 olika aktier. De globalfonder vi normalt rekommenderar har runt 1000 olika aktier. 

Riskspridning fungerar inte så att 100 aktier istället för 1000 betyder 10 gånger större, eller ens dubbelt så hög, risk, men lite högre blir risken ändå. Om man jämför med en Sverigefond är 100 bolag också ganska mycket – Avanza Zero har till exempel 30 innehav och Nordnet Sverige Index har 100

Swedbank Humanfond har också ganska bra spridning geografiskt vilket är viktigare än antalet innehav. Den innehåller till och med lite tillväxtmarknader vilket Avanza Global och Länsförsäkringar Global Index inte gör. 

Totalt sett är vår bedömning att Swedbank Humanfond är aningen sämre än en “vanlig” bred globalfond från ett riskspridningsperspektiv. Vi har dock inte datan och tiden att räkna ordentligt på det. Däremot är den klart bättre än en Sverigefond. 

Slutsatsen är alltså att vi inte avråder av riskspridningsskäl. Hade jag själv velat haft min välgörenhet och mitt sparande ihopbakat hade jag köpt den här fonden.  

Swedbank tjänar inga pengar på fonden

Swedbank tar inte ut någon avgift för fonden och tar inte ens ut avgifter för valutaväxling*. 

Man kan alltid spekulera i om det är ren godhet eller om Swedbank bedömer att fonden leder till mer affärer på annat håll, men oavsett motiv tycker vi att Swedbank förtjänar uppskattning. Heja Swedbank!

Du kan välja välgörenhet själv

Pengarna från humanfonden går till en ganska stor samling olika välgörenhetsorganisationer.

Om du sparar i fonden via Swedbank (eller någon mindre sparbank som samverkar med Swedbank) kan du själv välja vilken eller vilka du vill att just dina pengar ska gå till. Om inte fördelas pengarna över alla organisationer. 

Swedbank gör vilseledande reklam

På sin hemsida har Swedbank en räknesnurra där man kan “räkna ut hållbarhetseffekten” man får av att spara i fonden. Här har de dels med pengar till välgörenhet vilket är bra. Däremot listar de också din andel av alla positiva saker bolagen i fonden åstadkommer i form av till exempel mer materialåtervinning och lägre koldioxidavtryck. 

Skillnaden jämfört med välgörenhet är att de här bolagen med väldigt hög sannolikhet kommer att göra de här bra sakerna oavsett om du eller någon annan äger aktierna. Det här påminner om hur vi för några år sedan uppmärksammade hur Nordea hävdade att det gjorde 27 gånger större nytta för klimatet att köpa hållbara fonder än att sluta äta kött eller avstå flyg.

Swedbank påstår, till skillnad mot vad Nordea gjorde, egentligen inget annat och de skriver också att “[d]itt sparande i fonden innebär inte att bolagen får mer pengar att använda till att utöka sin verksamhet”, men vi tror ändå att många som ser snurran får bilden att sparandet faktiskt ger de effekter som listas.

Det här gör inte fonden sämre på något vis, men vi kunde inte låta bli att nämna det. 

Ingen skattereduktion för gåvor

En nackdel med att låta en fond skänka pengarna till välgörenhet istället för att göra det själv är att du inte kan få skattereduktion för gåvor. 

Ger du själv kan du få skattereduktion på 25% om du ger till en godkänd organisation och ger minst 200 kronor per tillfälle. Maxbeloppet på reduktionen är 3 000 kronor. 

Jämför du att ge själv med att ge via Swedbank Humanfond betalar du alltså lite mer skatt i det senare fallet. 

Hur stort problem det är beror på hur mycket välgörenhet du tycker att skatt är. Själv tycker jag att staten gör ganska mycket bra saker för skattepengarna och betalar betydligt hellre pengar i skatt än i avgifter till finansbranschen, men jag skänker ännu hellre pengar till en välgörenhetsorganisation jag gillar. Jag räknar alltså skatt som någonstans mittemellan välgörenhet och förlorade pengar. 

Andra alternativ

Så vitt vi vet finns det inte särskilt många fonder på den svenska marknaden som bakar ihop välgörenhet och fondsparande. 

Vi känner till:

  1. GodFond. 50% sverigefond och 50% globalfond. Total avgift 0,87% varav 0,30% är ren avgift och resten går till välgörenhet.
  2. Skandia Idéer för Livet och Skandia Cancerfonden som är samma fond, men olika välgörenhet. Total avgift är 0,41% och 2% går till välgörenhet utöver det. Fonderna är rena sverigefonder.

Ur ett sparandeperspektiv föredrar vi Humanfonden för att den har bäst riskspridning och dessutom lägst avgifter som inte går till välgörenhet. 



* Vår källa är Swedbank själva och vi har ingen rimlig möjlighet att verifiera, men vi utgår från att det stämmer. Vi är ofta ganska kritiska till storbankerna, men de är ändå seriösa bolag som inte ljuger i rena faktafrågor. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.