(Foto: dpa)
Under våren 2010, i ett akvarium i den tyska staden Oberhausen, simmade en helt vanlig bläckfisk omkring i godan ro. I stort sett ingen och allra minst han själv, kunde förstå vilken kändis han snart skulle bli. Det stundade nämligen fotbolls-VM i Sydafrika till sommaren och snart skulle en hel fotbollsvärld få veta vad den stackars bläckfisken var kapabel till.
Paul gör entré
Det hela började nog som ett jippo inför Tysklands första match i VM. Tyskland tillhör så gott som alltid en av favoriterna till VM-guldet och detta år utgjorde inget undantag. Liksom i den finansiella världen finns det i fotbollens värld många så kallade experter, som gärna uttalar sig om lagens förutsättningar och chanser att vinna.
För att sätta lite extra krydda på tippandet inför matchen, lät en tysk TV-kanal en bläckfisk tippa utgången av matchen genom att den fick välja mellan två lådor, den ena märkt med den tyska flaggan och den andra märkt med flaggan från premiärmotståndarna Australien. I båda lådorna fanns en god mussla och frågan var nu vilken låda bläckfisken Paul skulle välja. Om han valde lådan med tysk flagga tolkades det som att Paul trodde på tysk seger. Valde han istället lådan med australiensisk flagga skulle det bli tysk förlust (alternativet ”Oavgjort” erbjöds inte). Paul valde den tyska lådan och sedan fortsatte det av bara farten 😱
Paul hade rätt i alla Tysklands matcher enligt följande:
13/6 Tyskland – Australien 4 – 0
18/6 Tyskland – Serbien 0 – 1
23/6 Ghana – Tyskland 0 – 1
27/6 Tyskland – England 4 – 1
3/7 Argentina – Tyskland 0 – 4
7/7 Tyskland – Spanien 0 – 1
Och blir kändis
I takt med att Paul hade rätt i match efter match började fler och fler intressera sig för Pauls bravader. Mest imponerande var nog att pricka in Tysklands förlustmatch mot Serbien i gruppspelet och vem vågade gå emot hans profetia om att Spanien skulle vinna den ovissa semifinalen? Hela fotbollsvärlden ville sedan veta vad Paul hade att säga om den stundande finalen mellan Spanien och Holland. Tidningen Expressen hade följande rubrik:
”Bläckfisken Paul tippar spanskt VM-guld”
Paul hade givetvis rätt ”ända in i kaklet” och tippade således rätt även i finalen (Spanien slog Holland) och i matchen om tredje pris (Tyskland slog Uruguay).
Osannolikt, men ändå inte
Rent statiskt kan vi konstatera att chansen för en bläckfisk (eller för den delen en enkronas krona/klave) att pricka rätt i åtta matcher av åtta, som i Pauls fall, är en på 256 eller cirka 0,4 procent. Med en sådan liten chans kan man undra hur den tyska TV-kanalen redan på förhand vågade tro på Paul som fotbollsexpert. Förklaringen ligger nog i att de inte själva trodde på det, men att de såg det som en extra krydda bland alla konventionella fotbollsexperter. När sedan prognoserna, en efter en, slog in blev uppmärksamheten större.
I andra delar av världen fanns det andra djur som prövade lyckan med mindre lyckade resultat. Kanske var det så att ungefär 256 djur stod uppradade i olika sammanhang i olika delar av världen inför fotbolls-VM 2010, för att tippa hemmalagets matcher. I så fall är det inte lika konstigt att någon (i det här fallet bläckfisken Paul) hade turen på sin sida. De andra 255 djuren fick fortsätta leva sina liv utanför strålkastarljuset. I Dagens Nyheter gick följande att läsa inför fotbolls-VM i Brasilien 2014:
”Att djur tippar VM-matcher är ingen ovanlig företeelse. I Brasilien används till exempel i år en sköldpadda vid namn Big Head och i Schweiz tippas matcherna av marsvinet Madame Shiva. I Kina har dock en grupp pandaungar förbjudits att VM-tippa av myndigheterna.”
Regina blev ingen stjärna
Tyvärr dog bläckfisken Paul strax efter VM-turneringen 2010 (bläckfiskar brukar inte bli äldre än cirka 3 år) men när det var dags för nästa VM-turnering i Brasilien 2014, som Tyskland för övrigt vann, hade den tyska TV-kanalen skakat fram en ny bläckfisk. Denna gång var det en hona vid namn Regina som skulle vägleda oss. Statistiken talade för att Regina skulle få det svårt, vilket också blev fallet.
Tänk om Paul förvaltat fonder
Om bläckfisken Paul hade varit en fondförvaltare, hade nog många köpt hans fond. Att ha rätt så många gånger i rad måste tyda på skicklighet! Fondvärlden är dock full av historier om fondförvaltare som, likt bläckfisken Paul, under viss tid skaffar sig ett fint ”track record”. Rent statistiskt är detta inget konstigt.
Av ren slump kommer det alltid att finnas ”stjärnförvaltare” och fonder som presterar bättre än marknaden. Men att basera sina fondval på slumpmässiga historiska utfall är ingen långsiktigt hållbar väg mot ett framgångsrikt sparande. Att fokusera på det som vi själva kan påverka och som har störst betydelse för den långsiktiga avkastningen är ett bättre alternativ. För den som sparar i breda indexfonder till låg avgift är oddsen för en avkastning utöver det vanliga därför betydligt bättre!
P.S. Bläckfisken Paul har fått en egen (diger) sida på Wikipedia https://de.wikipedia.org/wiki/Paul_(Krake)
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.