Kvinnor och ekonomiska fällor – varför upplevs problemen så stora?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Att pengar fortfarande är ett känsligt ämne i många relationer är något vi sällan pratar om. Men många av mina kunder har svårt att prata om sin ekonomi med sina partners – antingen för att de inte vill oroa den andra, eller för att de själva känner sig osäkra.

Som Ekonomi-PT möter jag dagligen kvinnor som, trots att de inte hamnat i någon djup ekonomisk kris, ändå upplever stora problem och stress kring sin ekonomi. Många av dem känner sig fångade i en situation där de har svårt att ta kontroll över sina pengar, vilket skapar en känsla av maktlöshet. Denna upplevelse är vanligare än vi tror, och det finns flera faktorer som bidrar till att ekonomiska utmaningar kan kännas så överväldigande – även när de i praktiken är hanterbara.

Hemligheter och missförstånd i relationen

Oavsett om man har det gott ställt, med bra löner, eller befinner sig i ekonomisk kris, kan ekonomin skapa problem i relationer. En stor källa till stress är bristen på öppenhet kring pengar, både inom oss själva och i våra relationer. Många kvinnor jag möter tar ett stort ansvar för familjens välmående, men har ibland mindre insyn eller inflytande över de ekonomiska besluten. Det kan leda till att man känner sig avskuren från den fullständiga bilden av hushållets ekonomi. Även om man inte är i djup ekonomisk kris kan en sådan obalans skapa frustration och känslor av otillräcklighet.

Att pengar fortfarande är ett känsligt ämne i många relationer gör inte saken lättare. Många av mina kunder har svårt att prata om sin ekonomi med sina partners – antingen för att de inte vill oroa den andra, eller för att de själva känner sig osäkra. Det är en vanlig missuppfattning att man måste ha full kontroll över allt för att våga ta upp en diskussion om ekonomin. Men tvärtom, det är när vi öppnar upp och vågar erkänna våra osäkerheter som vi kan hitta gemensamma lösningar.

Kvinnor och ekonomiskt ansvar

Historiskt sett har kvinnor ofta stått lite i bakgrunden när det gäller ekonomiska beslut, både i hushållet och i samhället. Denna rollfördelning börjar förändras, men gamla mönster sitter ibland kvar. Jag ser ofta att kvinnor bär på en inre känsla av att de ”borde” kunna allt om ekonomi och därför drar sig för att ta hjälp eller fråga. Men sanningen är att ingen är född med ekonomisk kunskap – det är något vi alla lär oss med tiden. Det viktigaste är att våga ta de första stegen mot att ta kontroll över sin ekonomi, oavsett var man befinner sig just nu.

Ekonomisk stress utan kris

En annan viktig aspekt är att man kan uppleva ekonomisk stress trots att man inte befinner sig i någon akut krissituation. Många kvinnor känner att de inte har den ekonomiska frihet de önskar, trots att de kanske har ett stabilt jobb och en fungerande vardagsekonomi. De små utmaningarna – att få pengarna att räcka hela månaden, oron över oväntade utgifter, eller känslan av att man inte sparar tillräckligt – kan tillsammans skapa en stor mental börda.

Det här är något jag ser ofta i mitt arbete. Många kvinnor kommer till mig och berättar om sin frustration över att de aldrig riktigt “får ihop det”, trots att deras situation på ytan verkar stabil. Det är viktigt att förstå att det inte handlar om att man misslyckas, utan om att vi ofta fokuserar på fel delar av vår ekonomi. I stället för att stressa över de små detaljerna, behöver vi lyfta blicken och se till helheten – vilka är våra långsiktiga mål och hur kan vi nå dem på ett hållbart sätt?

Vägen framåt – öppna upp för samtalet

Så vad är lösningen? Först och främst handlar det om att våga prata om ekonomi, både med sig själv och med sin partner eller familj. Att sätta sig ner och gå igenom sin ekonomiska situation behöver inte vara en plåga, det kan tvärtom vara befriande att äntligen få en tydlig bild av vad som pågår. Jag brukar uppmuntra mina klienter att tänka på ekonomin som något levande – något vi aktivt kan påverka, snarare än något som bara ”händer”.

Ett konkret första steg kan vara att tillsammans med sin partner eller ensam gå igenom inkomster, utgifter och eventuella skulder. Vad vill vi uppnå med vår ekonomi? Vad känns tryggt och vad känns osäkert? Genom att börja med en öppen och ärlig diskussion kan vi bryta den tystnad och skam som så ofta omger pengar.

Avslutande ord – ta tillbaka kontrollen

Vi behöver alla komma ifrån föreställningen att ekonomi är något svårt och skrämmande. Det handlar om att skapa en plan för sitt liv och sin framtid, och den planen ser olika ut för alla. Som Ekonomi-PT har jag sett gång på gång hur mycket kraft det finns i att våga ta det första steget, att våga prata om pengar och att börja arbeta mot ekonomisk frihet – oavsett hur små stegen är.

Kvinnor står inför unika utmaningar när det gäller ekonomi, men de har också en enorm styrka att ta kontroll över sin ekonomiska framtid. Det viktigaste är att förstå att det inte finns några dumma frågor, att ingen förväntar sig att man ska kunna allt från början, och att den verkliga makten ligger i att våga ta beslut, oavsett var man börjar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Mia Ingelström

Mia driver den oberoende rådgivningsfirman Financial Fitness som erbjuder omfattande finansiella planeringstjänster, onlinekurser, föreläsningar och seminarier. Hon kallar sig ekonomi-PT och hjälper framförallt kvinnor att ta makten över sin privatekonomi.