Seger(?) för Småspararguiden i rätten

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi har idag fått domen i rättsprocessen där Svensk Värdepappersservice har stämt oss för våra publiceringar. Det finns saker vi tycker är konstiga, men det viktiga är att vi är frikända för allt som vi publicerat efter att vi sålt vår rådgivningsverksamhet och renodlat Småspararguiden till en sida för konsumentupplysning och konsumentjournalistik.

Uppdatering 2024-09-27

Nu har vi hunnit smälta domen lite och konstaterar följande:

  1. Vi är frikända för allt som vi har publicerat efter att vi renodlade Småspararguiden till att vara enbart en sida för konsumentupplysning och konsumentjournalistik. 
  2. De två artiklarna som var uppe i målet var skrivna precis efter att vi hade påbörjat den renodlingen och blev ändå frikända. Som verksamheten ser ut idag har den renodlingen blivit mycket tydligare. Den delen som rör rådgivningsverksamheten är också överspelad. Patrick bedriver visserligen fortfarande en rådgivningsverksamhet i en liten skala, men vi tar inte in någon reklam för den och vi har städat bort i princip alla länkar och omnämnanden samt alla referenser vi missat till vår egen gamla rådgivning. Det finns ingenting i domen som säger att våra artiklar blir marknadsföring bara för att Patrick har en sådan verksamhet.. 
  3. Det som skaver är att vi blev fällda för marknadsföring av vår bok när vi hänvisade till den i vår skitlista 2022. För att vara på den säkra sidan har vi därför tagit bort annonser för boken och överväger att inte nämna bokens namn i anslutning till artiklar som kritiserar aktörer. Vi tjänar numer knappt 5 kronor per såld bok, så det här drabbar inte oss ekonomiskt, men det drabbar vårt folkbildande syfte som till stor del har skett genom att 9000 personer har läst boken. I förlängningen blir vi också oroliga att folk ska stämma oss om vi försöker komplettera donationsfinansieringen med försäljning av kringprodukter som muggar, t-shirts, böcker eller utbildningar.
  4. Domen får flera konstiga konsekvenser för yttrandefriheten, men just den fajten behöver vill vi inte gå i frontlinjen för. Åtminstone inte utan ett rejält stöd. Kanske är det något som utgivarbranschen går igång på?
  5. När vi läser domen tycker vi att vissa detaljer är konstiga och/eller otydliga. Vår lekmannabedömning är att domen i Kapitalgruppen-målet var tydligare i sin gränsdragning och mer välskriven även om utfallet var sämre för oss. Efter att ha smält saken landar vi dock i att det egentligen inte spelar någon roll.

Primrose-artiklarna frikända

En del av målet rör två artiklar som vi sampublicerade i juni 2023 med Affärsvärlden och som kritiserade Primrose-koncernen som Svensk Värdepappersservice är en del av. Artiklarna blev helt frikända och räknas alltså inte som marknadsföring utan som en del av yttrandefriheten. 

Skitlistan 2022 fälld

En annan del av målet rör 2022 års version av vår årliga skitlista där vi också kritiserade Svensk Värdepappersservice. 

Det här var innan Kapitalgruppen-domen och alla de förändringar vi gjorde som en följd av den domen. Det vill säga vi sålde fortfarande rådgivning när den publicerades. Domstolen har avgjort frågan efter omständigheterna som var vid publiceringsdatum. Att vi förlorade den delen var inte helt oväntat och har så långt inte heller någon bäring på verksamheten som den ser ut idag. 

… även för boken

Det som var nytt var att domstolen även fällde skitlistan för att den gjorde reklam för den bok som vi på Småspararguiden skrivit. För oss var det mycket oväntat. Vi tolkade Kapitalgruppen-domen som att den avgörande faktorn var att den rådgivning vi då sålde av rätten ansågs konkurrera med Kapitalgruppen och vi trodde inte att en bok kunde räknas som konkurrent till en rådgivningsverksamhet. 

Vi får återkomma när vi har förstått både varför vi blev fällda och om det får några konsekvenser för vår nuvarande verksamhet. Vi har ganska nyss fått domen och är inte experter på juridik. 

Vi kan fortsätta med folkbildning och journalistik

Domen innebär att vi, både Småspararguiden och Andreas och Patrick privat, slipper att betala Svensk Värdepappersservice rättegångskostnader på 3,6 miljoner kronor. Det är bra för Småspararguiden och skönt för mig (Andreas) och Patrick privat.

Det betyder också att vi kan fortsätta med vår folkbildande och journalistiska verksamhet. Och det kommer vi att göra – frågan är på vilken nivå. 

När blir det vi skriver marknadsföring?

Det som är avgörande i målet är när det vi skriver blir marknadsföring. Domstolen skriver så här:

“Förbuden omfattar alltså inte Småspararguidens journalistiska verksamhet men det ankommer på Småspararguiden att inte publicera opinionsbildande och granskande material i en sådan kontext att helhetsintrycket gör att det helt eller delvis blir fråga om marknadsföring.”

Vad som är helt klart är att så länge vi bara håller på med folkbildning och journalistik och inte någonstans, eller på något sätt, säljer någonting annat som Småspararguiden, eller någon av oss som jobbar på/äger Småspararguiden är inblandad i, så kan vi skriva vad vi vill. 

Om vi å andra sidan börjar sälja rådgivning igen, skriver artiklar som kritiserar andra som domstolen uppfattar som rådgivare och skriver “köp vår rådgivning istället” i artiklarna är det marknadsföring. Det får vi inte göra.

Någonstans däremellan går gränsen. Vi vill också gärna veta var, men utav det vi har läst av domen blir vi inte så mycket klokare. Nu ska vi läsa domen noggrannare och prata med vår advokat. 

Vad som är marknadsföring eller inte är ingenting vi brinner för så vi vill helst hålla oss på rätt sida gränsen med god marginal. 

Den stora risken är för lite intäkter

Mycket har förändrats även sedan Primrose-artiklarna publicerades och vi är ganska säkra på att det vi skriver knappast kan räknas som marknadsföring som verksamheten och hemsidan ser ut idag. 

Det är inte heller viktigt för oss att sälja en bok. Vi är stolta över den och ser gärna att folk läser den, men den är inte så viktig för dagens publicistiska verksamhet och vi tjänar ytterst marginellt med pengar på den. 

Och vi vill egentligen inte sälja något annat heller. Vi skulle hemskt gärna bara fokusera på att skriva bra artiklar. Problemet är att vi har för lite intäkter idag. Och om vi som jobbar med Småspararguiden måste jobba i princip gratis så kommer vi behöva sänka ambition och publiceringstakt rejält. 

Så den enkla lösningen på problemet är att ni läsare stöttar oss mer. Då kan vi fortsätta publicera artiklar och guider med begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner. Vi kan också fortsätta avslöja finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Vi kommer inom kort lansera en möjlighet att bli månadsgivare via betalkort och Swish (när den funktionen lanserats) och vi blir jätteglada om du väljer att stötta oss den vägen. Håll utkik i nyhetsbrevet!

En annan möjlig lösning är att vi tar in mer reklam från andra. 

En tredje lösning är att vi hittar något annat som du som läsare är villig att betala för. Vi tror inte att vi blir särskilt påverkade av domen här heller, men det behöver vi förstå bättre och se till att vi i så fall håller god marginal.

Kommer domen att överklagas?

En annan sak som både vi och Svensk Värdepappersservice behöver ta ställning till är om domen ska överklagas. Det ska i så fall ske senast den 14:e oktober och chanserna är i så fall rätt goda att Patent- och marknadsöverdomstolen också prövar målet. 

Vi har inte bestämt oss än ifall vi ska överklaga målet.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.