SAVR – nu med rabatt på indexfonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Nu kan du köpa samma billiga fonder, till exempel Länsförsäkringar Global Index, till lägre pris hos SAVR jämfört med din vanliga bank. 

SAVR – som fondhandel borde fungera

Vi har tidigare skrivit om hur SAVR revolutionerar den svenska fondmarknaden. Idag är branschen en kartell där i stort sett alla banker och nätbanker tar samma marginal och samma fond kostar därför lika mycket överallt. Det är i och för sig enkelt, men det innebär också brist på konkurrens. Det är som att alla varor skulle kosta lika mycket på ICA Nära som på Willys. Numera finns även Fondo och Levler som har en liknande affärsmodell. 

SAVR med flera förändrar detta genom att ta en transparent och enhetlig kostnad från dig som kund istället för att vara med i priskartellen. Till skillnad från andra banker – inklusive Avanza och Nordnet – har de därför inte haft något att tjäna på att du köper en dyr fond istället för en billig. När de nu sänker priset på indexfonder (se nedan) får de visserligen något bättre marginal på aktivt förvaltade fonder, men skillnaden är fortfarande liten jämfört med hur det ser ut hos övriga banker. 

Nu blir även indexfonder billigare

Vi och forskningen rekommenderar att köpa billiga fonder vilket nästan alltid är något som kallas indexfonder.

Problemet med SAVR:s affärsmodell har varit att de andra bankerna haft så låga marginaler på dem att SAVR:s modell inte har blivit billigare för dig som kund. Du har därför inte sparat några pengar på att köpa till exempel vår tidigare favoritfond Länsförsäkringar Global Index hos SAVR istället för hos din vanliga bank.

Nu sänker SAVR sin egen marginal på indexfonder. Det gör att Länsförsäkringar Global Index får en årlig avgift på 0,17% hos SAVR medan den kostar 0,20% hos i stort sett alla andra. 

Avanza Global finns inte på SAVR

Problemet för SAVR är att om du tycker att det är värt att byta bank för att få en billigare global indexfond så är det allra bästa att välja Avanza och fonden Avanza Global med en årlig avgift på 0,08%. Och den finns inte hos SAVR utan bara hos Avanza. 

Vi har fram till i princip nu rekommenderat Länsförsäkringar Global Index eftersom Avanza Global har betalat mer skatt på utdelningen på amerikanska aktier. Nu har Avanza precis åtgärdat det och vi har därför precis bytt vår standardrekommendation. 

Hade SAVR genomfört den här prissänkningen för ett halvår sedan hade det allra bästa sättet att få billigast möjliga globala aktiefond varit att köpa Länsförsäkringar Global Index hos SAVR. Nu blir det istället att köpa Avanza Global hos Avanza. Vi tycker lite synd om SAVR som gör så mycket rätt, men har otur med tajmingen. 

Då ska du vara på SAVR

Vill du göra någonting annat än våra standardråd är det nästan alltid billigast via SAVR eller någon annan med liknande upplägg. Till exempel är det billigaste sättet att få en bra småbolagsfond att gå via SAVR eller Fondo. Välj själv om det är värt besväret att ha fonder på två ställen.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.