När Avanza nyligen nylanserade sin indexfond Avanza Global valde man inte bara att åtgärda en ogynnsam skatteteknikalitet, man bytte också från ett neutralt globalindex till ett hårdare hållbarhetsfilter. Fonden blev smalare och mer “politiserad”. Men den låga avgiften gör att vi inte blir avskräckta.
Globala indexfonder ska kosta 0,20%. Det tyckte i alla fall finansbranchen ända till Avanza under hösten 2018 lanserade sin indexfond Avanza Global med avgift 0,08%. Problemet var bara att fondupplägget gjordes via Luxemburg som innebar en skattenackdel för kunderna.
I och med hemtagningen av förvaltningen i september 2024 försvinner den effekten och vi på Småspararguiden justerar tillbaka vårt allmänna råd från Länsförsäkringar Global Index till Avanza Global.
Nytt index halverar antalet aktier
I samband med ändringen av fonden passar Avanza också på att byta vilket index fonden ska härma. Det här går i linje med hur Avanza har hanterat sina andra indexfonder. Peter Benson kritiserade nyligen detta i en krönika i Affärsvärlden:
– I september byter man jämförelseindex från ett neutralt MSCI-världsindex till Morningstar® Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index. Orden “Paris Aligned” och “Sustainability Select” läser jag som “Greta Aligned” och “Sustainability Suspect”. Hur många av de 487 000 fondinvesterarna är OK med detta?
Avanza Globals nya index täcker 815 aktier, nästan hälften från tidigare MSCI-index med 1509 aktier, medan Länsförsäkringars index täcker 1227 aktier. Detta beror på att orden “Sustainability Select” i indexet innebär att “The Index also targets companies with a lower Sustainalytics Risk Rating than sector peers”. I ett mail till Småspararguiden motiverar Jesper Bonnivier, VD på Avanza Fonder, bytet av index.
– Vårt nya index ger en bred exponering mot utvecklade marknader globalt, möjliggör kostnadseffektiv förvaltning och uppfyller kraven för att främja hållbarhet enligt Disclosure-regelverket (s.k. artikel 8-fond). För att uppnå hållbarhetskraven har vi valt ett index som exkluderar fler branscher än tidigare (bolag som brutit mot internationella normer och konventioner, kontroversiella vapen, konventionella vapen, alkohol, tobak, pornografi, gambling och fossila bränslen kommer att tas bort). Det exkluderar också de bolag inom varje sektor med störst hållbarhetsrisker (topp 25 procent) enligt Sustainalytics. Det innebär exponering mot färre antal bolag jämfört med idag, men ger fortsatt en bred exponering med de dryga 800 bolag som kommer att finnas i fonden efter förändringen.
Hur ser ni på Peter Bensons kritik att Avanza Global nu blir “politiserad”?
– Jag känner inte igen mig i att kritiserats för att ha ”politiserat” Avanza Global, men vi följer vad som skrivs och ser en viss begreppsförvirring rörande indexfonder. En indexfond är en fond som följer ett förutbestämt index, stadgat av fondens fondbestämmelser. Sedan finns det stora variationer på typer av indexfonder. Alltifrån indexfonder som följer avgränsade sektorer till indexfonder som följer både smalare och bredare aktieindex. Detta kan vi bli ännu bättre på att belysa.
Bra att ha med sig här är att det inte har någon effekt att låta bli att köpa aktier i stora börsbolag. Eller som forskaren Joakim Sandberg uttryckte det i en forskningsrapport beställd av Naturskyddsföreningen “forskare som analyserat välja bort-strategin landar i en skeptisk syn på dess påverkanspotential”. Den tråkiga sanningen är att om du vill rädda klimatet får du se till att resa mindre med flyg, förändra dina matvanor och köpa begagnat. Försöker du mildra samvetet genom att välja en hållbar fond istället lurar du dig själv. Däremot kan det förstås kännas bra ändå att din fond inte äger aktier i bolag du inte gillar.
Samtidigt äger fonden fortfarande 800 aktier från många olika branscher och olika delar av världen. Vi rekommenderar våra följare att köpa en billig, global aktiefond. Det är i stort sett alltid en indexfond, men vi tycker inte att det är viktigt att följa ett visst index eller att följa det exakt. Rent finansteoretiskt blir riskspridningen bättre i en fond som också köper aktier som pysslar med olja, vapen, alkohol och porr, men skillnaden blir inte så stor att det är avgörande för vilken fond vi rekommenderar.
Så går förändringen till
För att kompensera andelsägarna för eventuella transaktionsavgifter vid förändringen bjuder Avanza på fondavgiften under de första 30 dagarna. Jesper Bonnivier förklarar att det inte ska tolkas som att själva flytten också tar lika lång tid.
– Förändringen följer en fastställd plan där vi under övergångsperioden kommer att lösa in andelar i mottagarfonden med såväl matchande köp av underliggande aktier som viss indexexponering genom derivat. Ambitionen är att genomföra förändringen så att marknadspåverkan blir obefintlig samt att transaktionskostnader minimeras. Förändringen kommer sannolikt inte ta 30 dagar.
Länsförsäkringar planerar inte att sänka sina avgifter
Eftersom det här blir tredje gången vi ändrar vår allmänna aktiefondsrekommendation ville vi vara säkra på att Länsförsäkringar inte svarar på Avanzas drag med att matcha den låga fondavgiften.
Länsförsäkringars presstjänst gav inga sådana signaler.
Har ni några diskussioner om att justera er avgift?
– Vi jobbar ständigt med att förbättra och utveckla vårt fonderbjudande så att det förblir relevant och konkurrenskraftigt.
Sparplattformar som SAVR erbjuder fonder med rabatt. Där kan man sedan några dagar tillbaka köpa Länsförsäkringar Global Index billigare än man kan göra hos LF. Hur ser ni på att er egna produkt är billigare någon annanstans? Lite som att ICA:s egna vara skulle vara billigare hos Coop?
– Det är svårt att jämföra aktörer som valt helt olika modeller för sin distribution. Vår modell bygger på lokal närvaro, möjlighet till personlig service/rådgivning och ett starkt helhetserbjudande inom ekonomisk trygghet (utan plattformsavgifter).
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!