Avanza Global – Sveriges bästa fond

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Avanza Global har sedan den kom sett ut som den billigaste globala aktiefonden på den svenska marknaden. En skatteteknikalitet har dock gjort att totalkostnaden blivit högre än alternativen. Nu har Avanza fixat det och vi rekommenderar återigen Avanza Global för alla som vill ha en aktiefond.

Om du läser det här i september 2024 och funderar på att flytta från en annan billig global aktiefond till Avanza Global – vänta till mitten av oktober innan du köper.

Därför rekommenderar vi Avanza Global

  1. Vi rekommenderar att du har ditt långsiktiga sparande i aktiemarknaden
  2. När du ska ha pengar i aktiemarknaden rekommenderar vi att välja en global aktiefond för att få bästa möjliga riskspridning.
  3. När du ska välja bland globala aktiefonder är forskningen tämligen tydlig med att den absolut viktigaste faktorn är priset (avgiften). 
  4. Så. Köp den billigaste globala aktiefond du kan hitta. Och Avanza Global är precis det. Den har en årlig avgift på 0,08% vilket ska jämföras med 0,20% för den näst bästa fonden Länsförsäkringar Global Index.

Är det värt att öppna konto på Avanza?

En nackdel med Avanza Global är att den bara finns hos Avanza. Länsförsäkringar Global Index finns däremot hos de flesta banker. 

Du behöver alltså öppna ett konto på Avanza och får kanske ett ställe till du behöver logga in på. Om det inte känns jobbigt är det bara att köra på. 

Skillnaden i avgift mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Index är inte jättestor. Har du 100 000 kronor i kapital sparar du 120 kronor per år. På 30 års sikt har dina 100 000 kronor bara växt till 543 000 kronor istället för 561 000 kronor i ett genomsnittligt scenario. 

Bestäm själv om det är värt besväret. 

Det som däremot är viktigt är att välja bort fonder med avgifter i nivåer runt 1,5% – vilket tyvärr ofta är vad du får om du lyssnar på din bank. Sparar du i 30 år har du nästan dubbelt så mycket pengar om du har valt den billiga fonden*. Det ska du absolut göra om du inte redan har gjort det. Att gå från 0,20% till 0,08% är däremot mindre viktigt. 

Vad var problemet med skatterna?

Avanza Global gjorde tidigare sina aktieköp i Luxemburg som saknar skatteavtal med USA. Därför betalar en fond i Luxemburg 30% skatt på utdelningar på amerikanska aktier istället för 15% som en svenskregistrerad fond gör. Eftersom en globalfond har över hälften av sina innehav i amerikanska bolag blir effekten inte helt försumbar. Det fick oss tidigare att rekommendera Länsförsäkringar Global Index istället. 

Nu väljer Avanza att flytta hem fonden till Sverige och då försvinner det här problemet. 

Vänta till mitten av oktober 2024

Om du läser det här i september-oktober 2024 och redan har en billig global aktiefond som till exempel Länsförsäkringar Global Index någon annanstans rekommenderar vi att vänta till mitten av oktober med att flytta pengarna. 

Rent tekniskt går förändringen till så att Avanza successivt köper alla aktier i sin svenska depå och säljer aktierna** i Luxemburg. Att köpa och sälja aktier kostar alltid lite pengar – så kallade transaktionskostnader. 

Flytten kan ta upp till 30 dagar – vilket är bra eftersom transaktionskostnaderna blir högre om man köper och säljer för stora volymer på en gång. Därför rekommenderar vi att vänta tills flytten är klar innan du ägnar dig åt finliret att flytta till Avanza Global.



* Räkneexempel från vår bok “Mer pengar för pengarna”. Skillnaden blir 46%.

** Det gamla upplägget var något som kallas matarfond. Rent tekniskt säljer Avanza Global därför inte aktier utan ett syntetiskt instrument. Sedan säljer Amundi som gett ut det syntetiska instrumentet aktierna. Det här är egentligen helt oväsentligt, men eftersom den här frågan intresserar en och annan finansnörd som tycker att rätt ska vara rätt har vi ändå skrivit den här fotnoten.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.