Vad f-n kan du få för pengarna?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Småspararguiden har massor med konsumentupplysning och grävande konsumentjournalistik på lut som vi inte hinner ta tag i. Vi skulle kunna lägga mer tid på arbetet och rekrytera skickliga personer som står på kö för att få jobba med verksamheten om vi hade ekonomiska resurser för det. En satsad krona på Småspararguidens verksamhet ger förmodligen många gånger mer tillbaka! Var med och stötta du med!

Fler enkla råd för en bättre ekonomi

Vi brinner för att ge vanligt folk enkla, begripliga och vetenskapligt förankrade råd kring de stora ekonomiska frågorna i livet. Om du är som de flesta tycker du att sparande, pension, bostadslån, etc är svårt och ganska tråkigt. Vi finns för att du ska slippa bli proffs på det, men ändå inte ge bort massvis med pengar i onödan till finansbranschen. 

Vi har massvis med ämnen vi skulle vilja skriva om, men när vi bara kan avlöna oss själva eller någon annan några timmar i veckan hinns det mesta inte med.

De många granskningstipsen som inte hinns med

Vi jobbar också med större granskningar där vi bland annat avslöjat Allra, detaljerna kring Västerbottenskandalen och hur Nordnets småbolagsfond var mycket dyrare än den såg ut. Då och då trillar det in tips till oss om saker vi bör granska. Det är alltid lika frustrerande att vi behöver välja bort granskningar för att vi inte hinner med. Jäv, fiffel, svindlerier, mutor. Ja, det finns en lång lista på misstänkta saker som bara blir liggande…

Dina skattepengar förvaltas ibland av amatörer

Vanligt folk har ofta dyra och komplexa produkter i sitt sparande. Vi har gjort stickprov på hur regioner, kommuner och kommunala bolag förvaltar pensionsmedel och överskottskapital och ser att problemen finns där också. Det är alltså inte bara dina egna pengar som finansbranschen käkar upp, våra gemensamma pengar behöver också någon som håller ett vakande öga. Småspararguiden hade med större resurser kunnat spara mångmiljonbelopp årligen åt medborgarna genom att belysa misskötseln.

Som en myndighet, fast utan munkavle

Myndigheter som Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten vägleder ofta konsumenterna på ett sätt som rimmar väl med Småspararguidens syn, både i sina egna kanaler och i media. Problemet är att myndigheter inte får ge för raka råd och inte heller tala klarspråk om en aktör gör något dåligt, eller något bra. Här fyller Småspararguiden en funktion som instansen som med samma tyngd som myndigheter kan vägleda konsumenter i privatekonomiska frågor, men också lyfta fram bolag som missköter sig (se våra granskningar) eller bolag som har bra erbjudanden (se vår Fondguide). Vi kan och vill göra mer av detta. Artiklar av typen: “den här hemförsäkringen är bäst” hade vi gärna skrivit om vi haft tid.

ARN, en guldgruva för konsumentupplysning

Allmänna reklamationsnämnden prövar fall när konsumenter inte hörsammas av bolagens klagomålshantering. Att bevaka dessa ärenden och varna konsumenter för bolag som tidigt dyker upp i många anmälningar eller nya bedrägliga upplägg vore en konsumentgärning vi gärna sätter tänderna i.

Struktur bland 800 artiklar

Vi har skrivit artiklar om saker som varit bra eller dåligt, och vi har svarat på läsarnas frågor. Det har hittills blivit över 800 artiklar. Men, det finns inget enkelt sätt att navigera bland dessa för en person som vill ta del av innehållet strukturerat. De flesta googlar in och läser den artikel som svarar på deras fråga utan att också bli uppmärksammade på att det kan finnas relaterade artiklar som hjälper. Vi vill få ordning på detta med bättre sök- och filterfunktion.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.