Investerat i Better Globe? Så gör du nu!

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Better Globe misstänktes länge vara ett pyramidspel. Vår granskning visar på att ledande företrädare i princip erkänt det. Om du lurats att investera i projektet har vi några råd till dig.

Tidningarna Filter och Affärsvärlden gjorde ett stort avslöjande om Better Globe 2019. Småspararguiden och Aktiespararna följde upp häromdagen där vi kunde påvisa att det pyramidspelsliknande upplägget har kraschat. Avkastningarna betalas inte längre ut, för det visade sig att det var nya kunders pengar som finansierade dessa. Istället försöker man förmå investerarna att ge upp sina krav mot Better Globe för att istället konvertera till aktier i Tree Partner Solutions (TPS). Och köpa ännu fler träd. Vi har fått frågor från investerare hur man ska agera. Här kommer våra tankar.

1. Köp inte fler träd

Det kan låta självklart att man inte ska kasta nya pengar för att rädda förlorade pengar, men det är just det som bedragare brukar trycka på. Även i fallet Better Globe ser vi offensiva säljinsatser mot de befintliga kunderna.

2. Du behöver inte skämmas

Du är inte ensam. Minst 11000 personer, förmodligen många tusen fler, har investerat i Better Globe. Det är vanligt att man känner sig dum i efterhand när man gjort en dålig affär, men kom ihåg att det sannolikt var någon väldigt övertygande och förtroendeingivande person som rekommendera dig att göra det. Personer som sysslar med bedrägerier, pyramidspel och vårdslös rådgivning är skickliga säljare. Det är de som ska skämmas, inte du.

3. Utgå från att pengarna är borta

Vi vet inte var dina pengar tagit vägen, men om personer högt upp i det pyramidliknande konceptet också vittnar om att de inte får ut några pengar så är risken hög att du inte heller får det.

4. Konvertera inte certifikat till aktier i Tree Partner Solutions

Även om en av de stora ambassadörerna, Jan Bolmeson, på sin blogg talar sig varm för att konvertera från trädcertifikat till aktier i det nystartade svenska bolaget Tree Partner Solutions så är det förmodligen en dålig idé. Med ditt certifikat kan du försöka kräva pengar tillbaka från Better Globe. Om du konverterar sitter du i samma båt som tusentals andra, och får vid en konkurs i Better Globe andra tjing på de eventuella smulor som finns kvar efter att certifikatägarna fått sitt.

5. Kräv in dina pengar från Better Globe

Om du har haft dina trädcertifikat i minst 5 år ska du enligt avtalet ha rätt till 15% årlig avkastning. Har du inte fått det kan du maila till support@betterglobe.com och kräva betalning. Enligt anonyma källor har det gått.  Om betalningen inte kommer kan du försöka driva in pengarna rättslig väg. Det finns som vi ser det två vägar framåt:

  • Anlita en jurist för att stämma säljbolaget Better Globe AS.
  • Ansöka till norska kronofogden om att sätta Better Globe AS i konkurs. 

Vi har inte kompetens att bedöma utsikterna eller implikationerna.

 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.