Better Globe – vad tusan var det som hände?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


“Köp träd i Kenya och Uganda så får du hög avkastning, gör en insats för klimatet, skapar jobb i Afrika och dessutom får du en “kontaktperson” som hjälper dig om du har frågor.” Det här låter för bra för att vara sant och visade sig heller inte vara det. Vi sammanfattar vad som hänt.

Starten 2006

År 2006 började en investeringsmöjlighet lanseras av det norska företaget Better Globe AS. En deltagare kunde köpa träd för plantering i de afrikanska länderna Kenya och Uganda. Att köpa ett träd kostade 17 euro. De första fyra åren skulle man inte få några pengar för då ger träden inga grödor. År 5 till 19 skulle investeraren däremot få 15 procents avkastning per år. Och när trädet huggs på det tjugonde året utlovades tio gånger pengarna tillbaka.

Better Globe i Sverige

Marknadsföring i Sverige skedde via ett antal distributörer som fick provision på sålda träd. Bland dessa fanns tv-profilen Charlie Söderberg och kollegan Jan Bolmeson som tillsammans drev utbildningsverksamheten Balansekonomi. Dagens Nyheter skrev redan 2010 att Balansekonomis kursdeltagare fick ta del av möjligheten att investera i Better Globe och att vissa deltagare tyckte att det påminde om ett pyramidspel. Från 2006 till 2019 ökade antalet Better Globe-investerare i Sverige från 37 till närmare 17 000.

När sedan artikeln “Guld och gröna skogar” publicerades i Affärsvärlden och Filter i april/maj 2019 började många investerare i Sverige dra öronen åt sig.

Kraschen 2021/2022

De investerare som gick in före 2017 har fått sina utlovade betalningar men 2021/2022 upphörde utbetalningarna av den årliga ”avkastningen” på 15%. Better Globe skyllde inledningsvis på problem med banköverföringar. Men i ett inlägg på sociala medier medgavs att “intäkterna kommer i första hand från kunder som köper träd och donationspaket. Det är finansieringsmodellen fram till dess att intäkterna från den egna produktionen ökar och tar över mer och mer.” Den årliga avkastningen skulle ju komma från grödor? Men Better Globe medger alltså att man använt nya investerares pengar för att betala ”avkastning” till gamla investerare. Ett pyramidliknande upplägg med andra ord. 

Omvandling till svenskt aktiebolag 2022 – Tree Partner Solutions AB, TPS

När de årliga utbetalningarna slutade komma lanserades en lösning där det underliggande trädvärdet flyttas över till ett svenskt aktiebolag som ägs och kontrolleras av fyra personer som fungerat som ambassadörer för Better Globe. Denna omvandling pågår i skrivande stund (2024-07-30). Alla investerare uppmanas att konvertera de ekonomiska krav de har på säljbolaget Better Globe AS till aktier i nystartade TPS vilket minskar investerarnas möjlighet att få tillbaka pengar.

Länkar till mer information

Tv-profilens sparform liknar pyramidspel – Artikel i Dagens Nyheter som publicerades 6 december 2010. Bakom betalvägg.

Guld och gröna skogar – Artikel i Affärsvärlden som publicerades 10 april 2019. 

Guld och gröna skogar, del 1 – Första delen av en granskande artikel i magasinet Filter som publicerades 20 maj 2019. För den som vill fördjupa sig ytterligare. Bakom betalvägg.

Guld och gröna skogar, del 2 – Andra delen av den granskande artikeln i magasinet Filter, publicerades också 20 maj 2019. För den som vill fördjupa sig ytterligare. Bakom betalvägg.

Mitt samarbete med Better Globe och trädplantering i Afrika – Sammanställning och svar på frågor från Jan Bolmeson/RikaTillsammans, angående Better Globe och samarbetet där produkterna tidigare har marknadsförts.

Better Globe har kraschat – Artikel som publicerades 26 juli 2024 i Aktiespararen och Småspararguiden.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.