Länsförsäkringar eller AMF för den kollektivavtalade tjänstepensionen?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej bästa ni! Jag är 45 år, arbetar statligt sedan ca 20 år och tillhör PA 16 Avd 2. För den valbara delen av min tjänstepension har jag (ganska nyss tyvärr, men bra att jag vaknat ändå) gjort valet fondförsäkring och valt Länsförsäkringar Global Index – både flyttat allt befintligt och valt för framtida placering. Nu råkade jag på ert uppdaterade råd om AMF Fondförsäkring. Jag läser varenda artikel och läsarfråga jag hittar här hos er för att försöka klura ut huruvida jag bör byta igen. Dvs. om det kan vara värt att byta pensionsbolag till AMF och om jag då i så fall bör välja AMF Global Index eller Generationsportfölj. Jag har även en liten slatt-pension från SAF-LO som jag valt att flytta till Länsförsäkringar Global Index. Min fråga är helt enkelt om jag bör ändra mina val till ert uppdaterade råd för min tjänstepension. När jag ändå är i farten vill jag passa på att säga TACK för en obeskrivligt enkel och bra bok – “Mer pengar för pengarna” borde läsas av alla, precis alla. Varmt tack och bästa hälsningar.

SVAR: Tack för frågan och peppen!

Maxa aktieandelen

Valet du beskriver är något vi skulle beskriva som finlir. Det absolut viktigaste för de allra flesta i din situation är att välja något av alternativen fondförsäkring istället för den traditionella försäkring man blir tilldelad per automatik. Den enkla anledningen är att de flesta, i alla fall de under 56 år, bör maximera sin andel aktiefonder i allt långsiktigt sparande. Det här har du redan gjort.

Minimera avgifterna

Både Länsförsäkringar och AMF har låga avgifter. Faktum är att bådas globalfonder kostar 0,20%, vilket är det lägsta som går att få tag på inom kollektivavtalad tjänstepension (förutom ITP-avtalet för tjänstemän vars upphandlingsförfarande har lett till ännu lägre avgifter).

Det korta svaret är alltså att det inte spelar så stor roll vad du väljer, men när du ändå ber om vår åsikt så är det klart att vi skall resonera lite om saken.

Indexfond eller aktiv förvaltning?

AMF Aktiefond Global förvaltas aktivt med omkring 160 bolag medan Länsförsäkringar Global Index förvaltas passivt med runt 1500 bolag. Den stora skillnaden mellan AMF:s och Länsförsäkringars fondförsäkring är alltså strategin de använder i sina respektive globala aktiefonder som utgör huvudkomponenten i deras generationsfond. Även för den som vill välja fonder själv är det globalfonden vi tycker att man ska utvärdera.

Fördelen med indexfonder är att riskspridningen blir bättre när det är fler bolag och att det finns mindre utrymme för förvaltarna att fatta dåliga beslut. Det stora problemet med aktiv förvaltning är dock att det oftast är alldeles för dyrt, men det är ju inte AMF så det argumentet faller bort här.

Två andra argument för indexfonder är att transaktionsavgifterna är lite lägre och att de tenderar att ha större andel pengar investerade, dvs närmare 100%. Dessa argument är dock små i sammanhanget, uppskattningsvis rör det sig om runt 0,1% mer eller mindre avkastning per år.

Slutsatsen är att båda är jättebra val och att det är svårt att veta vad som kommer att vara bäst ens på riktigt lång sikt, men vår standardrekommendation blir ändå Länsförsäkringar Global Index.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.