Orimligt svårt att byta till externa fonder hos Handelsbanken

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Handelsbanken erbjuder många externa och billiga fonder. Men det är orimligt svårt för kunderna att hitta dem när det handlar om att byta ut befintliga fonder. “Utformat för att ge en så bra kundupplevelse som möjligt”, säger banken. Pyttsan, säger vi. Vi förklarar hur du kommer runt det bristfälliga användargränssnittet.

För långsiktigt sparande är det viktigt att ha hög andel aktiefonder och gärna billiga indexfonder. Vårt verktyg Fondguiden hjälper dig att hitta dessa hos banken du sparar hos. En fond som många banker erbjuder och som vi ofta rekommenderar är Länsförsäkringar Global Index.

Kunderna klarar inte att byta till externa fonder

Nu har vi fått in flera synpunkter från Handelsbanken-kunder att de inte lyckas byta till fonden vi rekommenderar. Vi har därför gått till botten med frågan och kan ganska snabbt konstatera att Handelsbankens system för köp och byten av fonder inte fungerar som det gör på moderna sparplattformar. Handelsbanken gör nämligen skillnad på interna fonder och externa fonder.

Om du vill köpa fonder behöver du manuellt klicka för “fondtorget” för att komma åt de 805 externa fonderna. Det förvalda alternativet är “Handelsbankens fonder” som banken naturligtvis tjänar mer pengar på att sälja.

Om du istället vill byta ut en befintlig fond ser det annorlunda ut. Här finns bara bankens egna fonder och ingen möjlighet att klicka på fondtorget där de externa fonderna finns.

Påminner om vår tidigare kritik mot Handelsbankens dåliga app

För ett par år sedan beklagade vi oss också över att Handelsbankens app inte erbjöd köp av externa fonder överhuvudtaget. Såvitt vi vet kvarstår det problemet.

Kunderna hänvisas till webbsidan där det alltså inte alls är enkelt att byta heller.

Ett snarlikt problem infinner sig också för den som försöker starta ett månadssparande. Det går nämligen bara att göra till fonder man redan har pengar i. För att lyckas månadsspara behöver man alltså köpa sin fond, vänta några dagar och sedan ställa in månadssparandet.

Oetisk design eller tekniska förutsättningar?

Det här skulle kunna vara ett nytt exempel på bankernas oetiska design, men bankens pressavdelning förklarar istället saken så här:

Våra erbjudanden är utformade för att ge en så bra kundupplevelse som möjligt, utifrån regelverk, praxis och tekniska förutsättningar. Med interna fonder kan vi exempelvis garantera att likviden säkerställts (vilket vi är skyldiga till enligt regelverk) och därmed genomföra ett direkt byte. Så är inte fallet med externa fonder och därför ser funktionaliteten, och därmed gränssnittet, annorlunda ut. Vi utvecklar fortlöpande vårt erbjudande för att svara upp mot kundernas behov.

På sparplattformar fungerar det alltid så att ett fondbyte egentligen är ett sälj och ett köp. Det andra gör annorlunda från Handelsbanken är att bytesfunktionen triggar en säljorder som sedan triggar en automatisk köporder efteråt.

Så byter du till externa fonder hos Handelsbanken

För att byta till externa fonder hos Handelsbanken behöver kunderna alltså först sälja sin fond och sedan komma ihåg att logga in någon dag senare för att göra sitt köp. Glömmer man det kan den missade avkastningen bli mycket dyr. 

Eller byt bank för sparandet redan idag

Handelsbanken var tidiga med att lansera indexfonder med låga avgifter. Det förtjänar de beröm för. Men, om de genom användargränssnitt gör det svårt att byta från dyra fonder till billiga fonder och dessutom tenderar att hellre sälja sina dyra Multi Asset-fonder genom sin så kallade rådgivning så förtjänar de kritik. Det är dags för storbanken att uppgradera sina system för att hålla jämna steg med nätbankerna, annars får vårt råd för Handelsbanken-kunder att behålla sina lönekonton och flytta allt sparande till Avanza eller Nordnet där fondbyten går på ett par klick. Orkar du varken vänta eller riskera att ligga utanför marknaden kanske det är dags att flytta dina fonder till nätbanken redan idag.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.