Driver du aktiebolag och sparar i aktier i bolaget? Ett nytt besked från Finansinspektionen säger att du behöver skaffa ett LEI-nummer. Här förklarar vi vad det handlar om och hur du gör.
Uppdatering: artikeln hävdade i sitt första utförande att reglerna också skulle gälla fondandelar, men det visade sig inte stämma. Enligt uppgift kan vissa banker kräva det, men nätbankerna hälsar att det inte behövs.
Vilka egenföretagare måste bry sig?
Du behöver LEI-nummer om du har ett aktiebolag som äger värdepapper som t.ex. aktier, derivat.
Det kan finnas flera anledningar till att det är en bra idé att investera pengarna du har i ditt bolag.
- Du pensionssparar genom att ha pengarna i bolaget. Tjänar du bra med pengar kan det bästa sättet att pensionsspara vara att behålla pengarna i bolaget.
- Du vill ha kvar pengarna i bolaget för att någon gång i framtiden kunna göra investeringar, köpa andra bolag, etc.
- Du har en långsiktig plan för att få ut pengarna ur bolaget på ett skattemässigt smart sätt.
I både alternativ 2 och 3 är tidshorisonten antagligen inte 10 år eller mer så då förutsätter resonemanget också att du har tänkt igenom din risknivå och faktiskt vill ha pengarna på aktiemarknaden. För de allra flesta klarar man sig bra med att köpa aktiefonder och det är det vi rekommenderar i allmänhet. Handel med fonder kräver inte någon LEI-kod. Vissa vill istället köpa aktier själva. Det är dessa företagare som påverkas av att…
Myndigheterna vill ha koll
Myndigheterna vill veta vilka som gör värdepappersaffärer och vad de köper. År 2014 kom EU-direktivet EMIR som bland annat krävde att företag som handlar med komplexa värdepapper som derivat behöver registreras med en global kod, ett LEI-nummer. 2018 utökades kravet i och med lagpaketet MIFID2 som också omfattade vanliga värdepapper som aktier. Det har inneburit att företag som köpt aktier på en vanlig depå sedan dess har behövt ha ett LEI-nummer för att få göra sina värdepapperstransaktioner.
Nu också på din kapitalförsäkring
Av någon obegriplig anledning har det funnits ett undantag när företag handlar värdepapper inom ramen för en kapitalförsäkring. Är du obekant med skillnaden mellan handel på depå och handel inom kapitalförsäkring rekommenderar vi vår genomgång av depå eller kapitalförsäkring för egenföretagare.
Nytt för i år är att Finansinspektionen har slopat undantaget för kapitalförsäkringar. Nu behöver alla företag som har, eller skall handla med, värdepapper alltså skaffa LEI-nummer.
Hur funkar det och vart vänder man sig?
The Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) har tillsyn över de LEI-utfärdande institutionerna. De flesta aktörer tillämpar någon form av rabattsystem om du tecknar upp dig på flera år i taget. Priset ligger i spannet 700-1000 kronor för ett enstaka år respektive 500-700 kronor per år när man tecknar upp sig 5 år i taget. Enligt GLEIF finns 16 olika aktörer att vända sig till.
Det enda svenska bolaget är NordLEI. De lyfter fram att deras fördel är att de är störst i Norden, har hela värdekedjan själva och är snabbast på att utfärda LEI-nummer, medan andra icke-svenska alternativ alltså är mellanhänder och kan ha fördröjningar på ett par dagar. Vi har träffat företrädare för NordLEI och har fått ett gott intryck av personerna bakom som verkar ta informationssäkerhet på allvar. En annan fördel med att välja en stabil svensk aktör är att du slipper betala dubbelt om din billigare aktör i Baltikum försvinner.
Vad händer om man struntar i LEI-nummer?
I slutändan kommer du inte kunna köpa/sälja några värdepapper. Du som redan har värdepapper i bolaget kan förmodligen vänta med att skaffa LEI-nummer tills din bank kräver det av dig.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!