Håll koll på vad dina fonder kostar! Kika på våra jämförelsetal för fondavgifter! Det här låter som ett budskap från oss på Småspararguiden men är faktiskt en ny satsning från Finansinspektionen. Heja-heja, säger vi!
Småspararguidens tredje budord
Småspararguidens tredje budord lyder: Titta på priset när du köper fonder.
Det finns mängder med så kallade aktivt förvaltade fonder som påstås ha smarta strategier och förvaltas av professionella investerare. I genomsnitt levererar dessa fonder dock inte högre avkastning än enkla indexfonder och det finns ingenting som talar för att du eller din personliga bankman hittar den bästa. Det du däremot vet är att du får betala förvaltningsavgiften. Se därför till att du köper en så billig fond som möjligt.
Småspararguidens motivering till tredje budordet
Finansinspektionen är inne på samma spår
Idag lanserade Finansinspektionen ett liknande budskap: Håll koll på vad dina fonder kostar.
– De flesta av oss vet i dag ungefär vad ett paket smör eller en liter mjölk borde kosta. Men när det kommer till sparande, som ju faktiskt är en stor utgift, har vi dålig koll på avgifterna – trots att det kan skilja hundratusentals kronor mellan olika alternativ, skriver myndighetens rådgivare.
Myndigheten konstaterar också att var tredje fondsparare inte vet hur stor fondavgiften är. Därför lanserar man också ett jämförelsetal för fondavgifter där medianavgifter för svenska och globala aktiefonder redovisas kontinuerligt.
Samtidigt lyfter Finansinspektionen avgifternas betydelse.
Fonderna som är med i statistiken hämtas från analyssajten Morningstar.se och jämförelsetalen uppdateras kontinuerligt.
“Aktivt förvaltade fonder – för intresserade” (av lägre pension?)
“Aktivt förvaltade fonder – för intresserade”, säger Finansinspektionen i en underrubrik. Vi menar att den som är intresserad naturligtvis kan köpa aktiva och dyrare fonder men forskningen pekar på att du sannolikt kommer få sämre avkastning och lägre pension på köpet. Myndigheten fortsätter: “Eftersom avgiften är högre än för indexfonder är det viktigt att följa upp om fonden verkligen gjort det du betalar för – alltså går bättre än sitt jämförelseindex”.
Om det vore så enkelt, att välja en aktivt förvaltad fond och sedan kolla att den presterar bättre än jämförelseindex så hade alla experter och nobelpristagare rekommenderat sådana fonder och analyser för länge sedan. Problemet är att historisk avkastning inte säger något om framtiden.
Vi tycker att Finansinspektionen skall lyssna lite på sina kompisar på Pensionsmyndigheten som vågar vara lite tydligare: “I valet mellan likartade fonder bör fonden med lägst avgift väljas” och “Pensionsmyndighetens riktmärke till spararna för vad som ska anses vara en låg årlig avgift på globala aktieindexfonder på den svenska fondmarknaden är därför 0,20%”.
Vad Finansinspektionen inte berättar
Finansinspektionen går inte så långt som att namnge några fonder eller peka på vilka fonder som är allra billigast. Den typen av råd får du istället av Småspararguidens Fondguide. Vi förespråkar globalfonder framför sverigefonder för att riskspridningen är viktigare än valutaeffekterna. Mer om avvägningen mellan global- och sverigefond i en tidigare artikel.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!