Så skaffar du en framtidsfullmakt

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vill du själv bestämma vem som ska sköta din ekonomi om du själv inte längre är förmögen? Vad många inte vet är att det inte alls är säkert att någon i familjen får hjälpa dig med ekonomiska ärenden om du skulle bli allvarligt sjuk eller råka ut för en olycka. Inte ens din man/fru. Lösningen heter framtidsfullmakt.   

Lagen om framtidsfullmakter är en relativt ny lag från 2017 och i takt med att allt fler får kunskap om framtidsfullmakten tecknas också många fler. Är du i pensionåldern rekommenderar vi definitivt att skaffa en framtidsfullmakt och det behöver inte vara fel även om du är yngre. Har du föräldrar eller andra släktingar som du räknar med att ställa upp för om det behövs är det också läge att tipsa dem. 

Bestäm hur det ska bli

En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument i vilket du bestämmer vem som får ta hand om och fatta beslut om dina ekonomiska och privata intressen om du i framtiden inte kan göra det själv. Det kan vara på grund av ditt fysiska eller psykiska tillstånd.

Utan en framtidsfullmakt kan tingsrätten istället komma att utse en god man för dig. Det kan bli en nära anhörig, men det är inte säkert och du kan inte själv påverka vem det blir. Många tycker att det känns krångligt och det tar också tid. En framtidsfullmakt börjar istället gälla så snart den behövs och utan dröjsmål. 

Så fungerar framtidsfullmakten

Så här fungerar framtidsfullmakt:

  1. När du har förlorat förmågan att ta beslut för dig själv träder framtidsfullmakten i kraft. Det är i regel din företrädare som avgör när det är.
  2. Framtidsfullmakten ska visas i original för att gälla och företrädaren ska kunna identifiera sig.
  3. Företrädaren kan nu hjälpa dig med det du har beskrivit i framtidsfullmakten.

Vad företrädaren kan göra

Till skillnad från en generalfullmakt som börjar gälla omgående och kräver att du är vid dina sinnes fulla bruk, kommer framtidsfullmakten bara till användning om du inte längre har förmåga att klara av de uppgifter som framtidsfullmakten gäller. 

Du bestämmer själv vad framtidsfullmakten ska innehålla och vem eller vilka som får göra vad. Det kan exempelvis vara att ta hand om bankärenden, förvalta sparande och annan egendom, kontakta myndigheter, sälja din bil eller bostad och föra din talan i frågor om boende, äldrevård och social omsorg.

Fördelar med en framtidsfullmakt

Fördelar med att skriva en framtidsfullmakt är:

  • Du kan styra och planera över det som är viktigt för dig
  • Du får själv bestämma vem eller vilka som får hjälpa dig
  • Du behöver inte oroa dig för vem som blir din god man
  • De i din närhet kan hjälpa till med många fler saker
  • Du kan få hjälp direkt och behöver inte vänta på domstolsbeslut
  • Att veta hur det blir ger trygghet

Så skaffar du en framtidsfullmakt

Om du har tid, ork och viss känsla för juridiska dokument kan du säkert hitta en mall på nätet och skriva en själv. Det finns också prisvärda digitala alternativ. 

Det här stycket är reklam för Aatos

Vi har tittat på tjänsten Aatos som har en självservice-tjänst där du kan skapa diverse juridiska dokument, bland annat en framtidsfullmakt. Det är ett enkelt sätt att få det gjort och du vet att det blir juridiskt korrekt och att fullmakten verkligen kommer att fungera när den väl behövs. 

Vi har inte gjort någon ordentlig genomgång av marknaden så vi kan inte säga säkert att det inte finns någon bättre och/eller billigare tjänst, men vi tycker som sagt att den här är bra och vi har också fixat en rabatt till våra läsare. 

Använd gärna rabattkoden Småspararguiden30. Då får du 30% rabatt och några kronor går till Småspararguiden.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.