FRÅGA: Hej Småspararguiden (världens bästa duo), Jag fyller 65 om ett år och har börjat mer och mer att landa på er hemsida med info och frågor. Bättre sent än aldrig.
Jag har frågor om SEB Världenfond (fondavgift 1,25) och kollektivavtalad tjänstepension.
Fråga 1; gäller min egen tjänstepension SEB Världenfond (ca 385 461 kr) fondförsäkring hos SEB TryggPlan. Ägare är stort globalt företag, slutade där 2007. Deras nuvarande försäkringsmäklare kontaktade även fd anställda och föreslog flytt inom ramen för ett nytecknat avtal hos Skandia för den gamla arbetsgivaren. (Gissar att de tyckte att avgiften är på tok för hög, men det kanske finns fler anledningar.) Den har väl inte fått flyttas innan ändringen som kom i somras. Nuvarande förutsättningar är (ålderspension och återbetalningsskydd)
- Fast avgift: 316kr/år
- Rörlig avgift på försäkringskapitalet: 0,35% (är eg 0,65% utan rabatt)
- Flyttadmin: 600 kr
- Justering för flytt:402 kr
Det jag skulle välja mellan är fondförsäkring eller traditionell (jag gissar på typ allvädersportfölj) hos Skandia. Och då förslagsvis den senare. Då skulle förvaltningen bli 0,43% /år för traditionell. Inget mer.Garanterat belopp 75%. (Jag behöver inte ta ut denna på en gång utan den kan få vara där några år.) Försäkringsmäklaren debiterar fd arbetsgivaren tid för mötet, men får ingen mer ersättning. Eftersom jag aldrig skriver på något på en gång så skulle jag återkomma. Ville kolla om SEB har ngt likvärdigt som jag kan välja och inte betala 600+402 kr. Om jag förstått rätt så flyttas ev förhandlade rabatter över om man håller sig inom SEB. Har inte SEB, eller någon annan, något bättre som oxå är tillåtet får det ju bli Skandia traditionell. Vad skulle ni rekommendera?
Fråga 2; gäller samma fond men ligger i min avlidne mans tjänstepension, TryggPlan. Ägare är ett stort svenskt/internationellt företag.Den har utbetalats sedan 2014 och upphör i maj 2025.
Beloppet 31 dec 2021 var 1 619 946 kr och totalkostnad fondavgift och försäkringsavgift 24 860 kr. Enbart fondavgift var 23 588 kr. Enligt SEB så är det ingen årlig avgift, ingen rörlig avgift på försäkringskapitalet utan endast fondavgift 1,25 %. Iom att den är igång är urvalet av fonder begränsat (134 st) och den upphör om inte så lång tid och det är ett stort belopp.Det blir väl skakig börs och lågt värde på svenska kronan framöver. Vad bör jag välja inom SEBs begränsade utbud? Splitta på 2-3 olika? Isf vilka?
SVAR: Du gör rätt i att ifrågasätta avgifterna för fonder och försäkringskapital! Du har föredömligt delat upp din fråga i två delar men vi delar upp den i ännu fler beståndsdelar:
Är SEB Världenfond bra?
Nej, fonden är ett praktexempel på fond som banker erbjuder till kunder som varit passiva eller som fått råd från bankens egna “rådgivare”. Fonden utmärker sig med en ganska hög avgift på 1,25%. Dessutom ligger aktieandelen på ungefär 75% vilket är direkt olämpligt för personer som har många år kvar till pension. Som jämförelse kan sägas att det motsvarar aktieandelen för en 65-åring i statliga förvalet AP7 Såfa. För dig kanske det passar alldeles utmärkt, men vi noterar att många yngre personer också har hänvisats till den. Att fonden systematiskt underpresterat mot sitt index är inte förvånande, men även om den hade råkat gå bra så finns det ingen historisk avkastning som motiverar de här avgiftsnivåerna.
Är det bra att flytta gammal tjänstepension från SEB till Skandia?
En pensionsförsäkring som inte längre är aktiv med månatliga insättningar kallas för fribrev. Sedan 2022 finns det fri flytträtt för fondförsäkringar, vilket är vad du har. Då finns det oftast två saker att hålla koll på:
- Försäkringsavgiften, som ofta är en kombination av kronor per år och procent av kapitalet
- Hur fondutbudet ser ut
Även om man pratar om fri flytträtt så är det arbetsgivaren som äger försäkringen och kan bestämma vilka bolag som du skall få flytta till. Fri flytträtt betyder alltså att försäkringsbolaget inte kan hindra dig att flytta pensionen, men arbetsgivare kan det. I det här fallet verkar det finnas en försäkringsmäklare inblandad som säkert har gjort någon form av upphandling så att dina valmöjligheter är begränsade. Det kan både vara bra och dåligt för dig, beroende på hur väl de har pressat pensionsbolagen ifråga.
Om du hos SEB betalat 316 kronor plus 0,35% blir det säkert billigare hos Skandia. Något annat vore en skandal. Fondutbudet hos SEB och Skandia är ganska snarlikt. Det finns billiga globala indexfonder att välja, men Skandias variant kostar lite mindre. Vår rekommendation är att försöka flytta pensionen till någon av nätbankerna Nordnet eller Avanza för att få tag på ännu billigare fonder med fondavgifter nedåt 0,20%. Nätbankerna hjälper gärna till så det enklaste är att fylla i hos Avanza eller Nordnet att du vill flytta.
Om arbetsgivaren inte godkänner flytten kan du istället flytta till Skandia.
Fondförsäkring eller traditionell försäkring?
Avvägningen mellan fondförsäkring och traditionell försäkring är det många som funderar över. Vi har tidigare svarat utförligt på en liknande fråga här som i princip säger att vi är skeptiska men att det är just för personer i din ålder traditionell försäkring kommer till sin rätt.
I läget vi befinner oss i nu är det dock många traditionella försäkringar som är underfinansierade med en konsolideringsgrad under 100%. Det betyder att pensionsbolagets tillgångar är värda mindre än försäkringskapitalet som spararna tror att de har på kontot. Om man i det läget vill ta ut pengarna eller flytta till annat bolag kan man alltså få en nedskrivning av sitt kapital i så kallad marknadsvärdesjustering. Att i dagsläget trycka in pengar i en sådan situation är lite förenklat som att ge pengar till andra sparare.
Garantin på 75% är också historiskt låg. Sannolikheten att du skall ha nytta av den är minimal. Det talar alltså ännu mer för att du skall välja en fondförsäkring och lägga fokus på fördelningen mellan aktiefond och räntefond.
Vilken fördelning mellan aktiefond och räntefond är lämplig för en 65-åring?
Aktiemarknaden går i genomsnitt upp och över lång tid gör det riktigt stor skillnad, men på kort sikt kan du också förlora mycket pengar. Vi tycker att det är sparhorisonten som ska styra här. Ju längre sparhorisont du har desto mer självklart blir det att ha mycket pengar i aktiemarknaden. Om du har svårt att välja kan det vara en idé att snegla på hur mycket aktier man brukar ha i generationsfonder som t.ex. AP7 Såfa.
Generationsfonder trappar långsamt ned aktieandelen ju äldre du blir och för en 65-åring brukar det vara runt 70% så det kanske är lagom för dig också?
Det beror såklart också på vad du har för annat kapital och hur stort risktagandet är där men för de flesta är det en bra utgångspunkt att göra som AP7 Såfa.
Vilka fonder inom SEB:s utbud är bra?
För den pensionsförsäkring du har ärvt från din man är du tyvärr hänvisad till SEB. När det gäller pensionssparande har de tyvärr ett snävare utbud än för vanligt privat sparande. Varför SEB väljer att göra så fick vi inget bra svar på när vi frågade banken till en tidigare artikel.
Vår standardrekommendation bland SEB:s aktiefonder är SEB Global Index med avgift 0,45%. När det gäller val av räntefond brukar vi återigen fokusera på låg avgift. Hos SEB är det SEB Likviditetsfond eller SEB Korträntefond.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.