FRÅGA: Hej Småspararguiden, jag får en del av min kommande tjänstepension från staten. Denna räknas upp utifrån prisbasbeloppet och beror såvitt jag förstår av inflationen. Under senare år har inflationen varit låg och denna del av pensionen har växt dåligt. Det gäller särskilt i jämförelse med andra av mina tjänstepensioner som är mer knutna till börsen.
Nu tänker jag gå i pension tidigare än 65 och har då möjlighet att ta ut mer av denna statliga del under kortare tid och då ta ut andra delar av pensionen senare.
Poängen skulle alltså vara att snabbt ta ut en pension som nu växer långsamt och låta andra delar som nu växer fort vara orörda.
Tycker ni att detta är en god ide eller ska jag avstå utifrån att det kan komma ett läge med hög inflation och dålig börs?
PS Jag tackar för er pensionsrapport och bok som jag hittills haft tydlig ekonomisk nytta av trots att jag redan var 60 när jag “kom in i matchen” DS
SVAR:
Så funkar pension från staten – PA 16
Den statliga tjänstepensionen PA 16, som inte ska förväxlas med den allmänna pensionen som alla får från staten, tillhör de mer komplicerade pensionsavtalen.
Eftersom du är född före 1988 har du PA 16 avdelning 2. Den består av tre delar.
- 2,5% av din lön går till en valbar del. Där rekommenderar vi i allmänhet att man flyttar till AMF:s fondförsäkring som ger en generationsfond till den låga avgiften 0,20%.
- 2% av din lön går till Kåpan Tjänste som ligger i deras traditionella förvaltning. Traditionell förvaltning är ungefär som en blandfond i botten, men med några lager av krångel på toppen.
- En del får också en förmånsbestämd del. Hur mycket pengar som går dit beror på hur gammal du är och hur hög lön du har. Förmånsbestämd betyder att det bestäms av din lön hur mycket pengar du ska få och att det är arbetsgivarens/försäkringsbolagets problem att se till att pengarna finns. Här sker den uppräkning med inflationen (prisbasbeloppet) som du nämner i frågeställningen.
Det är alltså den förmånsbestämda delen (3) som räknas upp med inflationen. Den här delen kan du också välja att ta ut snabbare om du går i pension före 65 år så vi antar att det är den du menar.
Du kan förlora på omräkning av uttagstid
När du har en premiebestämd pension som innebär att du har en summa pengar på ditt konto är det inte så svårt att förstå vad som händer om du ändrar utbetalningstid. Finns det en miljon kronor på kontot och du ska ta ut den på fem år delar du i princip* 1 miljon kronor med 60 månader så att du får knappt 17 000 kr/månad.
I en förmånsbestämd pension finns inte på samma sätt en summa pengar som är dina. Istället finns ett löfte om att du får en viss procent av din slutlön livet ut. Sedan har försäkringsbolaget förhoppningsvis tillräckligt mycket pengar så att det ska räcka för att betala för alla åtaganden de har.
Låt oss för enkelhets skull säga att du får 5 000 kronor/månad (uppräknat med inflationen) om du tar ut pensionen livet ut. Frågan blir då vad försäkringsbolaget tycker att det löftet är värt? Om du istället ska ta ut den under fem år behöver de nämligen göra en ganska avancerad omräkning. Kalkylen beror bland annat på hur bra avkastning försäkringsbolaget tror att de hade fått på pengarna om du hade tagit ut dem enligt originalplanen och hur länge de tror att du kommer att leva.
Något förenklat kan man säga:
- Om de bara tror att du kommer att leva i tio år och räknat med en avkastning i linje med inflationen får du 10 000 kr/månad om du tar ut under fem år istället för livet ut.
- Om de tror att du kommer att leva i 30 år till och räknat med en avkastning i linje med inflationen får du istället 30 000 kr/månad om du tar ut under fem år istället för livet ut.
Det som är lätt att missförstå här är att det inte är ett pensionskapital som räknas upp med inflationen. Att slutlönen räknas upp med inflationen säger inte så mycket om hur omräkningen från livsvarigt uttag till kortare uttag görs.
Tyvärr kan vi inte ge ett bra svar på hur den här omräkningen görs och om/när det blir förmånligt. Det vi kan säga är att det är komplicerat, att vi inte ens själva förstår fullt ut och att vi därför är försiktiga med att ge råd.
Ta ut snabbt om du tror att du kommer att dö snart
Den viktigaste frågan för om du ska ta ut förmånsbestämd pension snabbt är snarare hur gammal du tror att du kommer att bli. Tror du att du kommer att bli riktigt gammal så ska du ta ut den livet ut. Om du har skäl att tro att du inte ska leva så länge till kan det däremot finnas skäl att ta ut den snabbt så att du hinner göra något roligt för pengarna.
Trygghet eller bästa förväntad avkastning?
I slutändan så spelar det också en viss roll vad du gör med pengarna istället. Om du har en genomsnittlig förväntad livslängd och den mystiska omräkningen inte görs alltför taskigt bör den förväntade avkastningen bli högre om du gör som du har tänkt och tar ut pengarna snabbt och istället har kvar pengar i aktiefonder i andra pensioner.
När du väl är så gammal att du tar ut pension är dock standardrådet att inte ha alla dina pengar i aktiefonder eftersom du ska göra av med en del av pengarna på lite kortare sikt. Har du kvar pengarna i den förmånsbestämda pensionen slipper du ju risken att aktiemarknaden går ned. Och när du börjar närma dig pension kan det vara ganska skönt. Återigen beror det på hur omräkningen görs, men antagligen ger den förmånsbestämda pensionen både bättre “avkastning” och större säkerhet än en räntefond.
Svaret beror alltså och på hur din pensionssituation ser ut i övrigt (t.ex. om du har många andra pensioner där du kan ha en stor del av pengarna i aktiemarknaden) och hur försiktig du vill vara.
Våra råd
Slutsatsen av allt detta är att vår standardrekommendation är att ta ut förmånsbestämda pensioner på livstid om du inte har någon allvarlig sjukdom som gör att du räknar med att inte leva lika länge som de flesta pensionärer. Det är dock ett råd som vi ger med brasklappen att vi inte förstår den här omräkningsberäkningen så bra som vi skulle vilja.
* Ibland räknar man med att pengarna växer något under de här åren och om du inte har återbetalningsskydd kan det också göras justeringar för livslängdsantaganden.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.