3 saker du bör fixa innan årsskiftet

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


De flesta saker kring din ekonomi kan du lika gärna ta tag i på nyårsdagen som i mellandagarna, men det finns några saker där de faktiskt spelar roll om du gör dem före årsskiftet. Läs den här listan och se om det berör dig.

1. Kvitta vinster mot förluster?

Det här berör dig som:

  1. Har gjort någon kapitalförlust under året. T.ex. sålt en bostad med förlust* eller har aktier eller fonder som gått med förlust.
  2. Har aktier och/eller fonder på ett vanligt fondkonto (depå) – alltså inte på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

I så fall ska du se till att du matchar kapitalförluster och kapitalvinster genom att sälja av. Då kan du nämligen kvitta dem mot varandra. Gör du istället en kapitalförlust i år och en kapitalvinst nästa år eller vice versa får du betala 30% i skatt på vinsten. 

2. Flytta aktier/aktiefonder till ett ISK?

Har du aktier och/eller aktiefonder på ett vanligt fondkonto lönar det sig nästan alltid att flytta dem till ett ISK. Det gör du genom att helt enkelt sälja dem på fondkontot, öppna ett ISK och köpa samma sak (eller någonting bättre) på ditt ISK.

Det här är nästan alltid ett bra råd, men det kan vara extra smart att göra det före nyår om det är fonder det rör sig om. Fonder på konto beskattas nämligen med 0,12% vid årets ingång utöver att man betalar 30% skatt på eventuell vinst. ISK-beskattningen fungerar snarlikt så säljer du fonderna precis före årsskiftet och stoppar in dem på ISK:t direkt efter årsskiftet slipper du några kronor i skatt.

3. Begär uppskov retroaktivt?

Nyligen kom en lagändring som tar bort räntan på uppskov. Som vi nyligen skrev om gör det här att det kan vara en bra idé att ansöka om uppskov retroaktivt hos skatteverket.

Det här blir mer förmånligt ju snabbare du gör det, men det är bara om du har sålt en bostad med vinst under 2014 som det är för sent att göra det i januari. Och för de flesta lönar det sig inte att göra ändringen retroaktivt så långt tillbaka, men läs gärna vår artikel och dubbelkolla att du inte tillhör undantagen.

* Du kan kvitta en förlust på aktier/fonder till 70% mot en bostadsvinst.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.