FRÅGA: Hej, är 62 år jobbar inom vården, oklart i nuläget hur många år till jag orkar jobba. Min tjänstepension är i dag cirka 470 tusen har premiebestämd traditionell försäkring i Itp Alecta optimal, Amf, Kpa, Swedbank. Vad är att göra i nuläget för det dåliga valet? Flytta till global indexfond? Ha kvar dessa och börja spara i global indexfond hos respektive bolag? Har börjat spara privat varje månad i global indexfond.
SVAR: Frågan du ställer tillhör inte de lättaste vi fått in. Vi pratar i allmänhet om att personer med sparhorisonter på minst 10 år bör flytta så mycket som möjligt just till globala indexfonder för att dra nytta av den högre avkastningen man kan räkna med på börsen på sikt. I ditt fall handlar det om, som vi tolkar det, ett par år kvar till pension.
Vi är i allmänhet lätt skeptiska till traditionell försäkring pga dålig transparens och att de har en one size fits all-modell för aktieandel som passar ganska få. Just när man är nära pensionsåldern kan dock aktieandelen vara någorlunda rätt och de garantier som ingår i försäkringen faktiskt ha något slags värde. Vi skulle alltså inte rekommendera att flytta allt det gamla till globala indexfonder i första taget.
En relevant jämförelse för aktieandelen är de kollektivavtalade fondförsäkringarnas generationsfonder som för en 62-åring består av 80% aktier. I dina traditionella försäkringar har du en klart lägre aktieandel vilket kan vara bra att veta om.
Av bolagen du listar sticker Swedbank ut. De andra tenderar att vara billiga och lite mesiga medan sparandet hos Swedbank förmodligen är en fondförsäkring som tenderar att ha högre avgifter. Därför kan det vara läge att gå till botten med vad du betalar och om du bör flytta just det. Glöm inte att kolla vad du har i din premiepension också. Vi rekommenderar i allmänhet AP7 Såfa.
Det är utmärkt att du börjat spara privat varje månad. Eftersom en stor del av ditt övriga sparande görs till relativt låg aktieandel kan du förmodligen kosta på dig att ha en ren global aktiefond i det här sparandet. Naturligtvis är det svårt för oss att ge raka besked när vi inte har hela bilden framför oss. De här frågorna hänger ju ihop med din bostadssituation, familjesituation och ekonomi i övrigt. Om du vill gå till botten med frågorna rekommenderar vi att laborera med simulatorn på minpension.se och eventuellt komplettera med lite mer ingående stöd från en expert. Vi har listat oberoende rådgivare här. Lycka till!
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.