Så får ni lika mycket pension trots olika inkomster

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej Småspararguiden! 

Min partner och jag har helt delad ekonomi och vi vill även se till att vårt pensionssparande blir rättvist. Vi har tänkt att det enklaste är att kompensera min högre lön (som genererar mer premiepension etc) via ett privat pensionssparande i ett ISK. Vi har koll på det juridiska för att se till att kontot inte delas lika om vi går isär, men det är svårare att räkna ut exakt hur mycket extra vi ska sätta undan för att kompensera rätt. Vi har inte heller hittat någon modell för att räkna ut detta på nätet.

Vi har börjat räkna såhär:

Tjänstepension (4.5% respektive 6% av lönen, vi har olika kollektivavtal), Premiepension (2.5% av lönen), Pensionsrätter (16% räknat på 93% av lönen enligt Pensionsmyndigheten). Vi har adderat allt detta ihop och kommit fram till skillnaden i vårt respektive pensionssparande per månad och kompenserar detta. 

Är denna uträkning korrekt eller tänker vi fel kring Pensionsrätter, ska vi exempelvis dra av för skatt?

SVAR:

Hej! 

För att börja med det enklaste så bör ni absolut ta hänsyn till skatt. Både premiepension och tjänstepension är oskattade pengar som ni kommer att få betala skatt på när ni väl tar ut pension. Sparande på ett Investeringssparkonto (ISK) görs däremot med skattade pengar. Det som är krångligt här är hur mycket ni ska kompensera för skatten.

Hur jämföra oskattade och skattade pengar?

Hur mycket ni ska kompensera för detta beror på vilken skatt ni kommer att få betala när ni går i pension. Det är förstås svårt att veta, men för enkelhets skull utgår vi från hur pensionssystemet ser ut idag. Vi gissar att ni bägge har löner som ligger under gränsen för statlig skatt, eller att ni iallafall bägge kommer att få ut pensionerna utan statlig skatt.

Vi antar, som exempel, att du har en årsinkomst på 400 000 kr och din partner en på 300 000 kr. 

För att beräkna vad som sätts av till pension behöver ni inte dela upp detta i premiepension och inkomstpension, utan ta 93% av den faktiska inkomsten av arbete multiplicerat med 18,5%. Då får ni fram skillnaden i vad som avsätts till den statliga pensionen. 

En kompensation som görs till ett ISK bör vara efter inkomstkatt, som i ert fall ser ut att vara den kommunala skatten. Dvs i exemplet ovan, där den ena har 100 000 kr mer i lön är pensionsavsättningen totalt 17 205 kr högre för dig för den statliga pensionen. Om vi antar 32% kommunalskatt blir då avsättningen per år 11 700 kr.

Nu har vi inte tagit med tjänstepensionen ovan, men den räknar ni ut på samma sätt.

Fler rättviseaspekter

Ovanstående visar hur ni sätter av lika mycket pengar (med hänsyn till skatt). Det finns dock fler aspekter kring vad som är rättvist.

Den största delen av den statliga pensionen är det som heter inkomstpension och den lär få en lägre avkastning än vad ni får om du följer våra rekommendationer och väljer en billig global aktiefond i ISK-sparandet. Om ni har långt till pensionen kan skillnaden bli rejäl. Andreas och Patrick, som inte ens fyllt 40 år än, skulle hellre ha en krona på en ISK än tre i inkomstpensionen. Vi menar alltså att 11 700 kr/år i detta exempel är i överkant om man tar in den här aspekten.

Om det är mest rättvist att sätta av lika mycket nu är inte heller nödvändigtvis rättvist.

Det kan vara så att du har varit flitigare med studierna och jobbat mer, medan din partner värderat annat än det som ger högre lön. Då kan behovet av kompensation till och med vara något man kan ifrågasätta. Men om vi istället antar att ni har gemensamma barn och din partner  gör mer i hemmet och av den anledningen har lägre lön, är kompensationen egentligen för liten. Det valet påverkar ju hens karriär och gör att hen kommer att fortsätta ha lägre lön efter en eventuellt skilsmässa (ifall ni inte har avtalat att kompensationen i så fall ska fortsätta).

Det är inte helt glasklart vad som är “lagom” kompensation. Ni får känna efter vad ni anser vara rättvist utifrån hur ert gemensamma liv ser ut.

Fixa också det juridiska

Det här verkar ni ju redan ha koll på, men eftersom andra också kan läsa förklarar vi vad som menas med att fixa det juridiska. Eftersom privat sparande i normala fall bodelas vid skilsmässa brukar man i dessa kompensationsupplägg också skriva ett äktenskapsförord där investeringssparkontot märks upp som enskild egendom. Allmän pension och tjänstepensioner bodelas nämligen inte.

Gifta kan också överlåta pension

Att spara skattade pengar i en ISK är det sätt att pensionskompensera som är enklast och som vi generellt rekommenderar. 

Ifall det skulle vara intressant för er eller andra läsare vill vi dock också nämna en annan möjlighet. Om ni är gifta och vill att ert sparande ska se ännu mer lika ut (inte bara i hur mycket pengar som avsätts utan också vilka fonder ni har) finns det också vill möjlighet att föra över premiepension. 


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Elisabeth Wass

Elisabeth är en riktig pensionsexpert som i över 20 års tid knorrat över tingens beskaffenhet i finans- och pensionsbranschen. Hon tjatar jämt om ”avgiftning” och ”rångivare” och tycker det är väldigt synd att det länge har varit snudd på omöjligt att få riktiga råd om pensioner och placeringar. Det är toppenbra att hon jobbat med nästan allt inom pensioner, som individuell rådgivning (på riktigt, utan provisioner), som pensionsansvarig på stor koncern och med att göra analyser av andra länders pensionssystem för OECD Paris.