Hur räknar man ut ränta på ränta?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hur räknar man ut ränta på ränta på lån typ seniorlån?

SVAR: Ränta anges i procent och brukar typiskt beskriva hur mycket pengar man får per år om man sparar, eller skall betala per år om man lånar. Om du sätter in 200 kronor på ett konto med 10 procents ränta har du 220 kronor efter ett år. Räntan uttryckt i pengar är då 20 kronor. Om du lånar 200 kronor med 10 procents ränta får du betala 20 kronor.

Om du sparar i ytterligare ett år beräknas räntan utifrån det nya högre beloppet så att 10 procent av 220 kronor blir 22 kronor i ränta istället för förra årets 20 kronor. Med ränta på ränta syftar man alltså på att trots att procenten är densamma år efter år så blir räntan i kronor större och större. Det här beskrivs ibland som en snöbollseffekt.

Konceptet ränta på ränta finns i huvudsak bara när man sparar och inte när man lånar. För de allra flesta lån betalar man nämligen in räntan på regelbunden basis istället för att räntan läggs på lånet och lånet växer. Undantaget är just seniorlån eller så kallade kapitalfrigöringskrediter.

Beräkningen som används för sparande och lån är:

totalt kapital = startkapital * (1 + ränta i procent) ^ antal år

Om man till exempel sparar/lånar 1 000 000 kr till 5 procent ränta blir det totalt efter 10 år:

1 000 000 * (1 + 5%)^10 = 1 628 895 kr


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.