FRÅGA: Hur ska jag fördela 125 000 kr på Stratega ränta och Nordea global passiv indexfond? Är 73 år. Vill inte byta bank.
SVAR:
Sparkonto bättre än dyr räntefond
Till att börja med kan vi inte låta bli att tycka till om dina fondval. Nordea Global Passiv gillar vi. Det är den billigaste globalfonden Norda har så inga konstigheter där.
Nordea Stratega Ränta avråder vi däremot från. Dels rekommenderar vi generellt sparkonton framför räntefonder och dels har Nordea Stratega Ränta en årlig avgift på 0,73% vilket är väldigt högt för en räntefond. Vill du ha kvar pengarna på Nordea är även ett sparkonto helt utan ränta att föredra.
Sparhorisont för en 73-åring
Tillbaka till din egentliga fråga.
Det vi tycker är svårast att ge råd om är just fördelning mellan aktiefonder och sparkonton. Aktiefonder är överlägset på riktigt lång sikt, men ibland kommer nedgångar så på kort sikt är aktiefonder mer riskabelt. Fördelen med sparkonto är att det är säkert på kort sikt, men på lång sikt är risken stor att inflationen äter upp dina pengar.
Det avgörande här är när du tror att du ska använda pengarna. Så här brukar vi tänka:
- Pengar du inte ska ha förrän om tio år eller mer ska du ha i en aktiefond
- Pengar du tänkt använda inom ett par år ska du ha på ett sparkonto
- Däremellan är det svårt och beror lite på hur mycket risk du är beredd att ta. En tumregel är att ha 10% aktiefonder för varje år som är kvar tills du ska ha pengarna.
För att kunna svara helt på din fråga behöver vi därför inte bara veta din ålder utan också när du tror att du vill använda pengarna. Nu vet vi inte det så vi får spekulera lite.
För de flesta 73-åringar skulle vi rekommendera att ha allt eller åtminstone det mesta av pengarna på ett sparkonto – eller Nordea Stratega Ränta om du insisterar på det. Då tänker vi att du vill använda pengarna de närmsta åren för att dryga ut pensionen, åka ut och resa medan du fortfarande orkar eller bara som buffert ifall något händer där pengar hjälper. Ska vi dra till med ett råd till den genomsnittliga 73-åringen säger vi 80% på sparkonto och 20% i Nordea Global Passiv.
Är du däremot frisk som en nötkärna, har en pension som du klarar dig bra på* och tänker att pengarna är till för att användas bortåt 90-årsåldern bör du däremot ha dem i Nordea Global Passiv.
* Tjänstepension kan du ofta välja att ta ut över 20 år. Har du valt det skulle man kunna tänka sig att de här pengarna är tänkta att användas efter de 20 åren när du bara får allmän (statlig) pension.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.