Ska jag flytta pengarna från IPS till ISK?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag är 55 år, vilket betyder att jag kan börja ut pengar från min IPS. Jag har slutat spara där och pensionssparar numera på ett ISK. Jag ska inte gå i pension nu. Min fråga: ska pengarna vara kvar i IPS eller ska jag ta ut dem och flytta till ISK?

Jag klarar inte att begripa vilket som är bäst skattemässigt. Fördelen med att flytta är att jag inte skulle ha pensionssparande på två konton utan få en bättre överblick. Det är väl många som har det just så här, tänker jag.

SVAR: Du ställer en bra fråga och som du skriver är det nog många som funderat i samma banor. I allmänhet är det sällan en bra idé att ta ut pension tidigare än nödvändigt. ISK (Investeringssparkonto) och IPS (individuellt pensionssparande) är lätta att blanda ihop men de har en mycket väsentlig skillnad i att uttag från en IPS är före skatt. En ISK är ju redan skattad och klar.

Argumenten EMOT att ta ut din IPS är:

  • Uttag av pensioner beskattas på samma sätt som lön. Om du som 55-åring jobbar och samtidigt har en lön så kan uttaget av din IPS innebära att din totala inkomst under året pressar upp över brytpunkten för statlig skatt (504 400 kr för 2019). Det innebär att du betalar ytterligare 20% marginalskatt på ditt uttag från IPS:en. I det läget är det ofta bättre att vänta med uttaget till man slutat jobba så man får ett jämnare uttag av pensionssparandet.
  • Allt sparande kapitalbeskattas också. ISK och IPS beskattas med schablonskatt årligen med 1,086% respektive 0,372%. Det blir alltså lägre skatt att låta pengarna ligga kvar på IPS:en.
  • Som Pensionsmyndigheten skriver: senare pensionsuttag ger lägre skatt. På grund av det förhöjda grundavdraget får du behålla mer av din IPS om du tar ut den efter du är 65 år.

Ett vanligt argument för att ta ut pensioner tidigt är om sparandet är belastat med höga avgifter och man samtidigt saknar flytträtt. I fallet med IPS är avgifterna sällan absurda utan typiskt någon hundralapp per år hos storbanken. Man har också alltid flytträtt till en typisk kostnad på 500 kr hos storbanken. Det är alltså för en 55-åring en lätt kalkyl att flytta sin IPS till någon av nätbankerna Avanza eller Nordnet för att slippa onödiga avgifter och dessutom åtnjuta samma utbud som du har för ditt sparande på ISK.

Alltså, eftersom du alltid kan flytta din IPS till din favoritbank där du har din ISK kvarstår egentligen bara argumentet att du hade fått en bättre överblick om alla pengar läggs på samma konto. Med anledning av de högre skatterna så tror vi nog att det är värt det besväret att fortsätta ha pengarna på två olika konton.

Slutsatsen är alltså att du ska behålla pengarna i en IPS, men att det är viktigt att se över att du har rätt fonder och att det kan vara värt att flytta din IPS till en annan bank.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.