Det är säsong för utskicken av det orange kuvertet och hög tid att publicera den årliga listan över de värsta skitfonderna i premiepensionen. Men, vi börjar med att blicka tillbaka på förra årets skitlista för att se hur det gick för dem.
Plats 1: Solidar – bötfällda och utsparkade
Avslöjade av Småspararguiden och SvD, bötfällda av Finansinspektionen, utkastade av Pensionsmyndigheten.
Plats 2: Monyx – mjölkade 31 Mkr och bröt mot god sed
Vi avslöjade nyligen att de utnyttjat kryphål i regelverket för att mjölka 31 Mkr från spararna vilket även DN rapporterade om.
Monyx lade sedan ned upplägget för att inte riskera att bryta mot Pensionsmyndighetens förnyade avtal. Pensionsmyndigheten har kommunicerat att Monyx fonder inte längre kommer vara valbara då deras förvaltningsbolag saknar den treåriga historik som behövs. Det innebär i förlängningen att fonderna med 20 miljarder kronor kommer avregistreras och spararna flyttas till AP7 Såfa. Monyx danska ägare har hoppet kvar och kommenterar beskedet såhär:
Det er en beslutning som overrasker os, og vi er gået i dialog med myndighederne for udrede omstændighederne for at undersøge muligheder for at Monyx fonde kan forsætte på PPMs fondtorv til glæde for vores mere end 125.000 kunder.
Plats 3: Granit Fonder – säljer kunderna som boskap för egen vinning
I och med Pensionsmyndighetens uppstädning på premiepensionstorget infördes striktare krav på totalt förvaltat kapital på fonder inom och utom systemet. De som inte klarat kraven har i princip haft tre alternativ:
- lägga ned verksamheten och låta spararna hamna i statliga AP7 Såfa
- slå ihop sina fonder så att man klarar reglerna
- försöka sälja sin kundstock till någon annan som klarar reglerna
Alternativ 1 blir bäst för pensionsspararen eftersom AP7 är den bästa fonden i systemet.
Alternativ 2 är möjligt om man som förvaltare har flera fonder som gör samma sak och inte vill förlora för mycket intäkter. Säg att du har flera olika slattar av mjölk i kylen. Några standardmjölk och några minimjölk. Du häller ihop dem så får du ett glas mellanmjölk som funkar någorlunda. Det här satsade Granit på. Granit förvaltade tre olika fonder som de först ville slå ihop. Sedan ångrade de sig för att istället skicka över kunderna till ett annat bolag, Sensor Sverige Select, som pysslar med en helt annan typ av förvaltning. Lite som att blanda slattar av minimjölk med apelsinjos. Det slutade således med alternativ 3 där passiva sparare som vanligt blir runtskickade och sällan förstår vad det innebär.
Plats 4: Ålandsbanken – blåser Allra med fondrockad
Premiepensionens förmodligen mest runtskickade sparare hittar vi hos Ålandsbanken. Efter att ha blivit telefonförsålda av Allra och bedragna på hundratals miljoner valde Ålandsbanken att köpa kunderna. Allra skulle få betalt löpande. Men med de nya reglerna på fondtorget riskerade Ålandsbanken att bli av med sina kassakor. Lösningen blev att skicka över kunderna till ett annat finskt bolag FIM och sedan ta över förvaltningen. Intäkterna behålls och enligt uppgift lyckas man i samma veva häva avtalet så att Allra inte längre får betalt. Well played Ålandsbanken! Kunderna agerar boskap i vanlig ordning.
Plats 5: Independent – kastar in handduken
Efter att ha haft marknades högsta avgifter, näst intill sämsta avkastning och dessutom ett förmodat bedrägeri på Irland var Independent enligt källor “ute på stan för att sälja sina kunder”. Turligt nog fanns ingen köpare så bolaget fick kasta in handduken och se sina kunder försvinna ner i statliga AP7 SÅFA. Grattis till kunderna!
Hur gick det för de 5 rekommenderade fonderna?
Det är lätt hänt att det blir mycket kritik när man tittar närmare på finansmarknadens aktörer. Därför listade vi för andra året också våra fem favoritfonder i PPM-systemet förra året. Och naturligtvis skall vi kika hur det gick för dem. Det finns inte så mycket spännande att säga så vi håller det kort.
- Ingen företrädare för fonderna har utretts för ekobrott.
- Ingen fond blev köpstoppad.
- Ingen av fonderna såldes till någon annan aktör.
- Ingen fond är registrerad i annat land med mystisk fondstruktur.
- Alla fonder är fortfarande kvalificerade för PPM-systemet.
- Fonderna presterade ungefär som man kunde förvänta sig med anledning av börsuppgången. Ingen magi, men inte heller onödiga avgifter.
- Fonderna är fortfarande billiga.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!