Den senaste uppstickaren i finansbranschen heter Enkla och erbjuder Bolån till den fantastiska räntan 0.95%. Det kan låta för bra för att vara sant, men vi är försiktigt positiva. Det finns dock ett par saker man som kund behöver tänka på.
Så funkar Enklas bolån
Det nya grepp som gör att Enkla kan erbjuda så här billiga lån är att de istället för att låna in pengar på traditionellt sätt låter finansiella investerare låna ut pengarna. Tanken är att det finns en massa finansiella aktörer, tex stora pensionsfonder, som vill ha sina pengar någonstans där det åtminstone inte är minusränta, men tycker att aktier är för riskfyllt. Istället ska de nu få 0,6 % för en portfölj av bolån vilket gör att Enkla kan erbjuda dig ett billigt bolån och ändå tjäna lite pengar själva också.
Upplägget med upplåning på marknaden och utlåning till privatpersoner påminner om det som Stabelo/Avanza kör med, även om det finns skillnader i erbjudandet till kund.
Vilka kan få lånet?
Enkla vänder sig framförallt till kunder med stabil ekonomi och goda marginaler. Vi vet inte hur hårda Enkla kommer att vara och med vilka kriterier, men affärsmodellen bygger på att det är riktigt säkra lån som ges ut. Som jämförelse kräver Stabelo/Avanza att man har max 60% belåningsgrad vilket är förhållandevis lågt.
Vad ska man som privatperson se upp med?
Vi har inte sett Enklas avtalsvillkor och kan inte garantera att vi har tänkt på alla möjligheter till konstiga villkor, men av vad vi förstår tror vi att lånet faktiskt är så bra som det låter under den treåriga bindningstiden om du inte vill göra något med det.
De frågetecken vi framförallt har rör vad som händer med lånet i framtiden:
- Till skillnad från om du lånar hos en mer etablerad aktör är det inte självklart att du får ett nytt lån hos Enkla när bindningstiden förfaller om tre år. Hos en storbank riskerar du ibland att förlora din ränterabatt och få betala dyra listräntor, men det är iaf bättre än att någon kräver tillbaka hela beloppet. Har du hunnit bli arbetslös då kan det vara svårt att få nya lån någon annanstans och då blir det jobbigt.
- Om du tvärtom vill sälja bostaden innan de tre åren har gått vet vi inte heller vad som händer. Det normala för bundna lån är att man får betala en ganska saftig peng i form av ränteskillnadsersättning ifall man löser i förtid. I en mailkonversation säger Enkla att deras villkor liknar andra bankers villkor i det här avseendet, men vi har inte fått se avtalsvillkoren så vi kan inte helt garantera detta.
Är det här en bra grej på samhällsnivå?
Det är svårt att säga just nu. Vi som fascineras av finans tycker att paketering av bolån å ena sidan är finansiell ingenjörskonst när den är som bäst. Den sprider risker och låter dem som har kapital låna ut till dem som inte har på ett vackert sätt.
Å andra sidan kan en sådan paketering av bolån vara svår att värdera och det kan skapa strukturella problem. Upplägget påminner en del om de finansiella produkter som utlöste finanskrisen i USA 2008. Dock var inte problemet produkterna i sig utan att finansbranschen och lagstiftare betraktade dem som mycket säkrare än de var. Förhoppningsvis gör man inte om det misstaget.
För att skydda det finansiella systemet kräver Finansinspektionen att bankerna håller ett visst antal kronor för varje krona de lånar ut. Hur säkert ett lån är spelar viss roll, men även ett säkert lån kräver ett stort kapital och bankerna får inte låna allting utan måste ha en viss buffert själva. Detta är viktigt för den finansiella stabiliteten, men kostar också pengar för bankerna och gör därmed bolånen dyrare.
Enkla har med sitt upplägg försökt att runda den här lagstiftningen. Det här gillar inte Finansinspektionen just för att det skapar systemrisker. Just nu är det därför osäkert om Enkla blir tvungna att söka samma tillstånd och rätta sig efter samma lagar som storbankerna. Den som lever får se.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!