Ska jag begära uppskov för att placera i aktiefonder?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Vi har ett bolån på ca 2,8 Mkr där räntan i nuläget ligger på 1,7 % hos Nordea (vi kommer nog att byta till SBAB i framtiden = lägre ränta). Vid försäljningen av vår tidigare bostad gjorde vi en vinst på ca 1 Mkr, och valde att begära uppskov på reavinstskatten (ca 220 000 kr).

I nuläget är vår bostad värderad till 4,2 Mkr vilket innebär att belåningen nu ligger på 66 %. Tycker ni det är värt att höja lånet för att bli av med uppskovet direkt och på så vis slippa den skatten? Det skulle således innebära att vi, med de nya amorteringsreglerna, kommer att amortera 2 %.

Alternativet är att starta ett sparande vid sidan av, säg med en horisont på 3-5 år, i aktie och räntefonder för att sedan lösa ut uppskovet på det viset.

Vad skulle ni rekommendera?

SVAR:

[Uppdatering 2020-12-11: Nu har uppskovsräntan slopats så för dig som sålt en bostad med vinst de senaste åren kan det vara en bra idé att begära uppskov retroaktivt.]

Som vi skriver här är det för det allra mesta så att ett bostadslån hos banken ger bättre ränta än ett uppskov.

I ditt fall kan du ha en poäng med att du slipper amortera om du inte ökar banklånet vilket ger dig möjlighet att investera i annat istället. Investerar du i aktiefonder kommer de i genomsnitt att ge bättre avkastning än räntan på uppskovet, men på 3-5 års sikt skulle jag säga att risken är ganska stor.

Är ni beredda att ta en ordentligt hög risk behöver det inte vara fel, men om du har möjlighet är det i så fall ännu bättre att ta ett så stort bostadslån att du både kan betala uppskovet och investera en del i aktier.

Räntefonder skulle jag verkligen inte köpa för lånade pengar – vare sig uppskov eller banklån. Köper du någorlunda säkra räntefonder – vilket är poängen med räntefonder – kommer du få sämre avkastning än du betalar i ränta vilket blir en riktigt dålig affär.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.