Därför skall du inte köpa blandfonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Om du vill ta en lagom stor risk så är det lämpligt att göra det genom att ha en del av dina pengar i aktier och en del av dem i räntor. De allra flesta banker och fondförvaltare vill hjälpa dig med detta genom att sälja en blandfond, även kallad Multi Asset-fond.

Ett vanligt säljargument (kom ihåg: budord 1) är att fondförvaltaren varierar andelen aktier i fonden efter hur bra aktiemarknaden förväntas gå. Det låter förstås jättebra. Det är så klart bättre att äga mycket aktier när aktiemarknaden går upp. Det är ungefär som en Harry Boy som satsar lite mer pengar på den häst som vinner. Haken är förstås att fondförvaltaren inte kan spå framtiden.

Det blandfonden därför innebär i praktiken är att du betalar fondförvaltaren för att försöka tajma marknaden (budord 5). Bestäm därför själv vilken andel av dina pengar du vill ha i aktier respektive räntor och leta upp de billigaste (budord 3) fonderna av varje sort. Om du vill kan du sedan jämföra med priset på den föreslagna blandfonden. Blir den billigare, vilket skulle förvåna mig, så är det förstås ingen dum idé att köpa den.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.