Var det rätt att låta Nordea flytta min KAP-KL?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag blev vid genomgång av min privatekonomi med min personliga bankman rekommenderad att flytta min tjänstepension från AMF (KAP-KL Traditionell förvaltning och sparat där sedan 2002. Avgift till AMF 325 kr 2014) till Nordeas pensionsportfölj.(Avtalspension KAP-KL 2012. Flytten gjordes 2015. Avgift i nuläget 0,40%) För närvarande totalt 290 000 kr på kontot .

Nu till mina frågor…

  • Gjorde jag ett misstag som lät mig övertalas av bankmannen att flytta mina pensionsbesparingar?
  • Är traditionell förvaltning generellt ett sämre alternativ än fondförvaltning?
  • Är AMF ett bättre sparalternativ för mig?
  • Har jag något att vinna på att byta tillbaka?
  • Är det möjligt att byta tillbaka?
  • Är det någon idé att genomföra några ändringar överhuvudtaget med tanke på min ålder, fyller 60 år i år?
  • Har dessvärre alltid varit försiktig i mina placeringar och har nu insett att min pension inte kommer bli så hög. Känner dock att om jag inte varit en risktagare tidigare och kunnat bygga upp ett större kapital kanske det är dumt att börja nu när pensionen närmar sig. Kan även tillägga att ni dessbättre fått mig att inse att det inte är Nordeas Strategafonder som skall få mina sparpengar vad gäller privat pensionssparande. Nu kör jag en bred Globalfond med låg avgift i stället. Vad bör jag mer tänka på vad gäller mitt privata pensionssparande???

Tacksam för råd. Tack för informativ läsning.

SVAR: Hej och tack för dina frågor!

Vi tycker inte att det är för sent att tänka igenom sitt sparande vid 60. Det kanske är kort tid kvar till pensionering men sparpengarna kommer fortsätta ge avkastning, och avgifter kommer dras, under hela din utbetalningstid!

Bytet från AMF Traditionell försäkring till Nordea Pensionsportfölj innebar en årlig avgiftshöjning från 75 kr + 0,18% till 75 kr + 0,40% men förmodligen också en flyttavgift på 700 kr. Det innebar också en flytt från traditionell försäkring till fondförsäkring. För de flesta brukar vi rekommendera fondförsäkring eftersom traditionell försäkring har för lite andel aktier för pensionssparande och för att det är svårt att förstå hur mycket administrationen kostar. När du är så pass nära pensionsåldern är det dock inte längre självklart att aktieandelen är för låg och det kan vara så att det hade passat alldeles utmärkt att vara kvar i traditionell försäkring. I allmänhet avråder vi från att spara hos eller flytta sparande till storbankerna.

Vad kan du göra nu?

  1. Stanna kvar: Nordea Pensionsportfölj är en entrélösning och ett bekvämt val inom Nordeas utbud eftersom de trappar ned risken när du blir äldre. Vårt allmänna råd för de som vill stanna i Nordea är just deras Pensionsportfölj.
  2. Flytta: De som har en sparhorisont på mer än 10 år hittar lägst avgift i Länsförsäkringars fondförsäkring och sedan fonden Länsförsäkringar Global Index som ger 100% aktier till årlig avgift 0,22% AMF:s fondförsäkring där du automatiskt hamnar i AMF Generationsportfölj som ger dig 75% AMF Aktiefond Global och 25% AMF Aktiefond Sverige till avgiften 0,20%. Vid 55 års ålder börjar det fasas in räntefond så att du vid 75 års ålder har 30% aktier. Om du inte vill ha den finessen rekommenderar vi att byta från Generationsportföljen till Aktiefond Global istället. Det går förmodligen bra att flytta till flyttavgiften 800 kr som du iofs sparar igen på c:a ett år.

Vilket sparande du än väljer vill vi passa på att påminna om att också se över ditt återbetalningsskydd som blir dyrare ju äldre vi blir.

Roligt att du gillar vår hemsida! Kika gärna på vår pensionsskola avsnitt 5 som tar upp frågor som rör det privata sparandet.

Om du känner att du behöver en djupare förklaring krävs en ordentlig genomgång av din ekonomi och hur du tänker. Då kan det vara läge att ta hjälp av någon oberoende rådgivare, som oss till exempel.

2019-07-15: Efter att AMF sänkt sina avgifter uppdaterade vi detta inlägg från att tidigare hänvisa till Länsförsäkringar


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.