Om preferensaktier

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag undrar om ni vill skriva några rader om preferensaktier? En kompis tipsade mig om det och vad jag förstår köper aktier i vad som ser ut att vara relativt stabila bolag där aktien inte förväntas gå upp, men man får en regelbunden avkastning på ca 5%-6%. En sådan ränta låter ju nästan lite för bra för att vara sant och därför ringer lite varningsklockor hos mig. Vad säger ni om det?
/Nybörjare på aktier

SVAR: Kul att du frågar! Det korta svaret är att det inte finns något magiskt med preferensaktier. De har högre risk och högre avkastning än räntor men lägre risk och lägre avkastning än aktier.

Preferensaktier är i sig inget dåligt, men det finns inga skäl att tro att det är lättare att spela på preferensaktier än på vanliga aktier.Tvärtom så är det krångligare att förstå och eftersom vi rekommenderar att man inte ska investera i saker som man inte förstår är vårt allmänna råd att hålla sig borta från dem.

Ett annat problem är att din riskspridning lätt blir dålig. Preferensaktier kan grovt jämföras med räntekonton som inte har inkomstgaranti när det gäller risknivå. På dem kan du tjäna lika mycket (5-6% avkastning) och i de flesta fall kommer du få bra avkastning, men i de få fall det går dåligt förlorar du allt.

Med en mix av lite räntor och mycket aktier kan du få samma förväntade avkastning som preferensaktier. Då får du också enkelt en bättre riskspridning och förstår dina investeringar bättre.

Läs mer om preferensaktier här.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.