Pensionsskolan del 2 – Inkomstpension

Pensionsskolan


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Välkomna till Småspararguidens pensionsskola del 2. I den här delen ska vi prata inkomstpension, den lilla tråkiga biten av pensionspyramiden längst ned till vänster.

Ett överlevnadspaket från staten

Inkomstpensionen är ditt överlevnadspaket från staten. Hur mycket du får beror på hur mycket du har jobbat under livet och lite grand på hur mycket du har tjänat. Det blir inga jättepengar, men du slipper i alla fall svälta.

Hur lite kan det bli?

Låt oss börja i den tråkiga änden och reda ut hur lite pengar det kan bli.

Om man inte jobbat så mycket har man heller inte samlat ihop så mycket inkomstpension själv. Då får man istället något som heter garantipension.

För år 2020 ligger den på 7 690 kr/månad om man är gift och 8 597 kr/månad om man är ogift. Lite märkligt att man får mindre för att man är gift, men så är det. Tyvärr hjälper det inte att vara fiffig genom att skilja sig på pappret. Fortsätter man att bo ihop får man ändå det lägre beloppet.

För att få full garantipension behöver man också ha bott i Sverige i minst 40 år mellan att man är 16 och 64 år. Annars kan det bli ännu mindre garantipension.  

Hur mycket kan man få?

Som det ser ut nu så får någon som jobbat i 40 år, tjänat över 40 000 kr/månad hela tiden och går i pension vid 65 års ålder i bästa fall ut 14 000 kr/månad*. Jobbar man ända till 70 år så kan man komma upp en bit över 16 000 kr.

Anledningen till att man inte kan få ut mer är att det finns ett tak för hur mycket man kan tjäna in till inkomstpensionen varje år. Staten tar ansvar för att alla ska klara sig, men inte för att rikingar ska kunna fortsätta att leva loppan livet ut. Det här taket är just nu 45 000 kr så man får lika mycket avsatt till inkomstpensionen om man tjänar 45 000 kr/månad som om man tjänar 100 000 kr/månad.

Hur det här blir i framtiden är svårt att säga. Det är inte alls säkert att du som inte har gått i pension än faktiskt får så här mycket även om du jobbat jättemycket och haft bra lön.

Dina pengar går till dagens pensionärer

I de andra delarna av pensionssystemet är dina pengar öronmärkta för dig. Hur mycket du får beror därför på hur mycket du tjänat ihop och hur mycket dina pengar har ökat i värde.

Inkomstpensionen finansieras däremot på ett helt annat sätt. De pengar som kommer in från din lön idag går till dagens pensionärer. När det är dags för dig att gå i pension så får de som jobbar då betala för dig.

Hur mycket du får beror därför inte bara på hur mycket du har jobbat ihop utan på hur mycket pengar som finns i systemet. Om du har jobbat mer får du en större del av kakan, men du får också hålla tummarna för att vi i framtiden har låg arbetslöshet och bra ekonomi så att blir det en större kaka att dela på.

Det finns en broms

Ibland pratas det om bromsen i pensionssystemet. Bromsen fungerar så att om det blir för lite pengar i systemet så får dagens pensionärer lite mindre pension. Det är ett sätt att se till att pengarna räcker även till framtida pensionärer, men för dig som är pensionär idag så är det givetvis mindre kul om myndigheten måste dra i den.

Om du vill veta mer om bromsen har pensionsmyndigheten en torr text och en åtminstone något roligare film här.

Oklart om systemet håller

Det finns de som hävdar att pensionssystemet är underfinansierat och att den här kakan därför kommer att bli mindre i framtiden. Vi har inte nördat ned oss så mycket i den frågan att vi kan säga hur rätt de har, men det är säkrast att inte lita allt för mycket på inkomstpensionen så håll utkik efter fler avsnitt av pensionsskolan där vi går igenom de andra delarna av pensionspyramiden. Nästa steg handlar om Premiepensionen och det oranga kuvertet.

* Vi har räknat i reala termer, dvs pengar i dagens värde. Med inflation blir beloppen högre.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".