Pensionsskolan del 1 – Vad kan du göra för att få en bra pension

Pensionsskolan


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Pensionen kan delas in i 4 delar i den så kallade pensionspyramiden. Nedan går vi igenom varje bit och berättar kort vad du kan göra för att bli en rik pensionär.

Inkomstpension – Överlevnadspaketet från staten

Området längst ned i pensionspyramiden får du från staten.

Det du kan göra för att påverka detta är att se till att jobba och betala skatt så många år som möjligt.

Staten ser till så att du överlever, men om du tillhör den bortskämda medelklassen och vill fortsätta leva gott som pensionär så är det bäst att du läser vidare.

Om du undrar hur lite du faktiskt får så kommer mer om det i pensionsskolan del 2.

Premiepensionen – Det orange kuvertet

En liten bit av din pension kommer från något som kallas Premiepensionen. Det är detta du kan välja i ditt orange kuvert och detta är det ljust orange området längst ned till höger i pensionspyramiden. De här pengarna kommer, precis som inkomstpensionen, från staten.

Här får du också mer pengar om du jobbar fler år, men utöver det så kan du dessutom välja hur pengarna ska placeras. Det ska du dock inte göra. Se till att du har statens finfina lösning AP7 Såfa.

Om du inte känner dig helt övertygad om att AP7 Såfa är bäst bara för att vi säger det så kommer vi att förklara det i pensionsskolan del 3.

Tjänstepension – skillnaden mellan nudlar och oxfilé

Tjänstepensionen betalas inte av staten utan av din arbetsgivare. Det är olika hur mycket tjänstepension du får av din arbetsgivare och vissa betalar inte ut någon alls.

Har du en ok lön och vill fortsätta leva som vanligt när du blir pensionär så behöver du se till att du har en bra tjänstepension. Du behöver göra två saker:

  1. Se till att du har en arbetsgivare som ger dig bra med tjänstepension.
  2. Se till att du placerar rätt. Tyvärr förlorar många miljonbelopp på att antingen de själva eller deras arbetsgivare har fått dåliga råd av en “rådgivare” som säljer det hen själv tjänar mest på. De mest kostsamma felen är att betala för höga avgifter och att ha pengar i räntor istället för aktier fast man har långt kvar till pension (mer än 10 år).

Av olika skäl är tjänstepension lite för komplicerat för att vi ska kunna ge ett lika enkelt råd som för det orange kuvertet, men i pensionsskolan del 4 förklarar vi lite mer detaljerat vad du ska göra.

Eget sparande – grädden på moset

Om du verkligen vill se till att du får en bra pension (eller bara tjänar mycket mer än du hinner göra av med) så kan du spara lite extra på egen hand.

Har du riktigt hög inkomst, över 45 000 kr/månad för år 2020, kan det löna sig att löneväxla. Det pratar vi om i pensionsskolan del 6.

Om du inte löneväxlar så är det egna sparandet rent tekniskt som vilket sparande som helst. Den enda skillnaden är att du lovar dig själv dyrt och heligt att du inte kommer att nalla av pengarna förrän du blir pensionär.

Det råd vi ger de flesta är att öppna ett investeringssparkonto (ISK), helst på Avanza eller Nordnet, och sedan köpa en billig global aktiefond. Men håll gärna utkik efter pensionsskolan del 5 där vi berättar mer om detta.

Nu har du tagit första steget mot en bättre pension. Ditt framtida pensionärsjag kommer att tacka dig. Håll utkik efter fler avsnitt av pensionsskolan.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".