Nordea får gult ljus när de rekommenderar sina egna fonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Nordea rekommenderade Malin att flytta sitt pensionssparande till Nordeas egna fonder, men då dessa inte var så farligt dyra får Nordea åtminstone gult ljus vilket är det bästa betyg vi har delat ut hittills (klicka här om du också vill ha din rådgivning bedömd).

Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Eventuell förändring av mitt pensionssparande.

Vad fick du för råd?

1) Att flytta premiepensionen till Nordea Generationsfond 60. (Har inte valt något tidigare tror jag)
2) Att flytta tjänstepensionen från AMF (merparten i traditionell försäkring) till Nordea: 60 % Nordea pensionsportfölj + 40% Nordea Stratega Ränta.

Vår analys

För premiepensionen (PPM) är det svårt att se varför Nordeas fond skulle vara bättre än AP7 Såfa. De har liknande strategi, men Nordeas Generation 60 är dyrare (0,12% för AP7 Såfa och 0.19% för Nordea generationsfond 60) och har mindre andel aktier. Stanna då hellre kvar om det är AP7 Såfa du har. Det är den man har man inte gjort ett val tidigare. Se gärna vårt blogginlägg om detta.

Nordea Generationsfond 60 är en blandfond och sådana rekommenderar vi sällan. För att vara en sådan är Nordea Generationsfond 60 dock inte så farligt dyr (0,19% per år i förvaltningsavgift) så detta är inte ett råd i stil med detta katastrofexempel.

När det gäller tjänstepension är det troligen inte rätt att flytta pengarna från sin AMF-försäkring. Nordea pensionsportfölj och AMF traditionell försäkring är mycket snarlika. Spararen kan välja mellan en rad olika fonder med olika investeringsområden. AMF har satsat på billiga indexfonder och Nordea har aktivt förvaltade fonder i större utsträckning. Därmed är AMF ett bättre alternativ enligt budord 3

Det som även kan sägas är att AMF är kundägt och all vinst går tillbaka till dig som pensionssparare medan det blir vinst för aktieägare i Nordea. Vi anser med denna incitamentsskillnad att du är säkrare hos AMF än hos Nordea. AMF har generellt mycket billigare fonder. Här kommer några exempel på några fonder (baserat på kurser 6 april 2015):

Global aktiefond

Nordea Global
Årlig avgift: 1%
Utveckling 3 år: 68%
AMF Aktiefond Global
Årlig avgift: 0,40%
Utveckling 3 år: 80%

Nordamerika aktiefond

Nordea North America Fund
Årlig avgift: 1%
Utveckling 3 år: 93%
AMF Aktiefond Nordamerika
Årlig avgift: 0,40%
Utveckling 3 år: 94%

Kort räntefond

Nordea Sekura
Årlig avgift: 0,20%
Utveckling 3 år: 3,8%
AMF Räntefond Kort
Årlig avgift: 0,10%
Utveckling 3 år: 6,4%

När det slutligen gäller fördelningen av aktier/räntor kan vi konstatera att detta är en tämligen försiktig placering, men då det inte finns anledning att tro någonting annat utgår vi från att Malin har förstått sin risknivå (budord 10) och tagit rätt beslut här.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Nordeas rådgivare var en säljare (budord 1) som rekommenderade det som var bäst för Nordea istället för det som var bäst för Malin. Råden från Nordea var mycket snarlika de innehav Malin redan hade. Priset var dock lite högre. Nordea får därmed gult ljus.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.